Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 188 (5395)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nemulţumiri

Directorul spitalului din Gura Humorului, reclamat la ITM şi la Prefectură pentru că nu le acordă angajaţilor drepturile salariale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nemulţumirile angajaţilor de la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului la adresa conducerii, ca urmare a neacordării unor drepturi salariale, au ajuns în atenţia Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM). Scandalul a izbucnit după ce managerul unităţii sanitare, Doru Mălăncrăveanu, a hotărât să reducă cheltuielile cu personalul prin diminuarea cu 9,5% a salariilor aferente lunii mai. „Cuantumul brut al salariilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale aferente lunii mai ale personalului Spitalului Orăşenesc Gura Humorului, plătit de la Casa de Asigurări de Sănătate, se diminuează cu 9,5%. În situaţia în care din aplicarea acestei prevederi rezultă o valoare mai mică decât valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, suma care se acordă este de 750 de lei”, a fost decizia emisă în luna iunie de directorul Doru Mălăncrăveanu şi care i-a revoltat pe salariaţii unităţii sanitare.

Uniunea Judeţeană Sindicală (UJS) Sanitas Suceava a apreciat că măsura este una ilegală şi a solicitat intervenţia Inspectoratului Teritorial de Muncă, salariaţii având în cele din urmă câştig de cauză. „Prin această decizie au fost încălcate drepturile salariale ce decurg din prevederile contractului colectiv de muncă şi legile speciale de salarizare pentru personalul medical din unităţile sanitare”, a arătat ieri liderul acestei structuri, Ana Ionescu, care i-a cerut managerului Doru Mălăncrăveanu să le dea oamenilor banii înapoi.

 

Directorul Doru Mălăncrăveanu, acuzat de management defectuos de sindicaliştii de la Sanitas

Preşedintele UJS Sanitas Suceava îl acuză pe directorul spitalului humorean de management defectuos, iar în cursul zilei de ieri a înaintat un memoriu şi la Prefectura Suceava. În documentul transmis acestei instituţii, Ana Ionescu îşi exprimă „totala dezaprobare” faţă de planul de măsuri organizatorice şi administrative pentru încadrarea în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat pentru  2013, plan care a fost propus şi prezentat autorităţilor sucevene în cursul zilei de marţi, de managerul Doru Mălăncrăveanu.

Liderul sindicaliştilor de la Sanitas Suceava consideră că „este surprinzătoare şi total nerealistă afirmaţia managerului Doru Mălăncrăveanu că se descurcă cu bugetul alocat, în condiţiile în care doar cheltuielile de personal reprezintă 82,91%, ştiut fiind faptul că pentru desfăşurarea activităţii de îngrijire a bolnavilor în condiţii rezonabile ar trebui alocată o sumă de cel puţin 30% din bugetul total”. În petiţia sa, Ana Ionescu a semnalat şi problema tichetelor de masă la care au dreptul salariaţii, dar care nu se mai acordă din anul 2009 (cu excepţia lunilor noiembrie şi decembrie 2012), subliniind faptul că spitalul humorean este singura unitate sanitară din judeţ aflată în această situaţie.

Liderul Sanitas Suceava a readus în discuţie şi diminuarea salarială de 9,5% aplicată la nivelul lunii mai şi a avertizat că Spitalul Orăşenesc Gura Humorului riscă să intre în faliment din cauza proastei gestionări a fondurilor.

 

Numărul de internări, medicamente şi analize pentru bolnavi, redus la spitalul humorean, din lipsă de fonduri

„În decembrie 2012, Sindicatul Sanitas Suceava a deschis o acţiune judecătorească împotriva conducerii de la Spitalul Gura Humorului privind neacordarea în totalitate a drepturilor salariale cuvenite. Procesul a fost câştigat de noi, dar cu toate acestea nu i-am solicitat până acum managerului Doru Mălăncrăveanu să achite sumele restante. Şi asta, pentru că am luat în calcul posibilitatea producerii unui blocaj în funcţionarea spitalului, care ar afecta în primul rând bolnavii. Pentru sindicat, prioritară este îngrijirea pacienţilor care se adresează unităţii sanitare şi sperăm că echipa managerială va da dovadă de aceeaşi bună-credinţă şi va găsi cele mai optime soluţii, în cel mai scurt timp posibil, pentru restituirea drepturilor salariale restante”, a spus Ana Ionescu.

Contactat ieri, directorul Doru Mălăncrăveanu a replicat că bugetul spitalului humorean este la limita supravieţuirii, context în care a luat şi măsurile care au iscat atâtea nemulţumiri. El a arătat că a revenit asupra deciziei de diminuare cu 9,5% a salariilor din luna mai, iar restituirea banilor urmează a se face în două tranşe, în toamnă. „Am găsit nişte resurse pentru a efectua plăţile, şi anume o diferenţă de servicii care ne va fi achitată de Casa de Asigurări de Sănătate. Este vorba de 24.000 de lei, din care 11.000 de lei se vor plăti angajaţilor în septembrie, iar restul în octombrie”, a declarat managerul de la Gura Humorului.

El a explicat că bugetul unităţii este redus, de circa 316.000 de lei pe lună, motiv pentru care a fost nevoit să reducă şi consumul de medicamente şi numărul analizelor medicale pentru bolnavi, dar şi numărul de internări continue. „În fiecare lună efectuam mai multe internări continue decât prevedea contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, depăşeam numărul lor de la 250 la aproximativ 330”, a arătat Doru Mălăncrăveanu.

Referindu-se la cheltuielile de personal, care se ridică la circa 245.000 de lei pe lună şi consumă cea mai mare parte din bugetul total, directorul spitalului humorean a precizat că acestea nu pot fi evitate din cauza structurării pe compartimente a unităţii sanitare.

„Faţă de posturile aprobate, noi avem cu 30% mai puţini angajaţi, adică 61 de oameni în minus. Avem multe compartimente unde numărul de paturi este mic, dar unde trebuie să fie tot atâţia angajaţi ca într-o secţie care dispune de un număr mai mult decât dublu de paturi”, a completat Doru Mălăncrăveanu.

La Spitalul Orăşenesc Gura Humorului lucrează 136 de angajaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Directorul spitalului din Gura Humorului, reclamat la ITM şi la Prefectură pentru că nu le acordă angajaţilor drepturile salariale.
 Vizualizări articol: 1735 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Directorul spitalului din Gura Humorului, reclamat la ITM şi la Prefectură pentru că nu le acordă angajaţilor drepturile salariale3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei