miercuri, 31 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 175 (5382)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Scandal

Medicii, asistentele şi infirmierele Spitalului Suceava, obligaţi să plătească câte 12 lei de fiecare dată când vor să-şi spele hainele de serviciu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dacă în urmă cu mai mulţi ani hainele de serviciu ale medicilor, asistentelor şi infirmierelor din Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava erau spălate de o firmă specializată pe cheltuiala unităţii sanitare, de ceva vreme încoace personalul medico-sanitar este nevoit să suporte din propriul buzunar contravaloarea acestui serviciu. Iniţial, spălatul, dezinfectatul, uscatul şi călcatul unei uniforme medicale compusă din două piese (pantalon/fustă şi bluză) era 7 lei, însă de circa zece zile tariful pentru un curăţat a crescut la 12 lei, situaţie care a provocat nemulţumiri în rândul angajaţilor din spital. Mulţi dintre salariaţii unităţii sanitare preferă să-şi cureţe hainele de serviciu acasă, însă o parte dintre ei refuză să-şi cureţe la domiciliu uniformele medicale, mai ales dacă sunt pline de sânge, puroi sau alte secreţii biologice, din cauza riscului crescut de contaminare pentru ei şi ceilalţi membri ai familiei. Cei mai nemulţumiţi sunt angajaţii care lucrează în sectoarele chirurgicale sau de urgenţă, ale căror haine de serviciu se murdăresc mai repede şi cărora nu le rămâne decât să plătească atât cât li se cere.

 

Din raţiuni pur financiare, fără nici o legătură cu igiena, o uniformă de spital este purtată şi câteva zile la rând

„Teoretic, ar trebui să dăm uniformele la spălat după o zi de purtare sau ori de câte ori este nevoie, dar din motive financiare acest lucru nu se întâmplă, le purtăm şi mai multe zile la rând. De la direcţiune ni s-a transmis că nu trebuie să le curăţăm la spital dacă ni se pare prea scump, însă aşa ceva nu este normal, nu se întâmplă nicăieri în lume. Eu nu pot să aduc acasă toţi microbii şi să-mi îmbolnăvesc familia”, declară un cadru medical.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, preţul pentru curăţarea uniformelor medicale aproape că s-a dublat în urmă cu circa zece zile, de când conducerea unităţii sanitare a atribuit unei alte firme activitatea de spălătorie, iar noua societate prestatoare de servicii şi-a stabilit propriile tarife. Managerul Vasile Rîmbu a apreciat ieri că nu este de datoria sa să asigure personalului, cu titlu gratuit, echipamente medicale curate, considerând că preocupările sale trebuie să fie legate în primul rând de bolnavi şi de bugetul spitalului.

„Pe mine mă interesează să spăl bine şi ieftin toate rufele spitalului, cum ar fi lenjerie de pat, câmpuri operatorii, prosoape, huse pentru saltele. Grija mea este să păstrez cel puţin la acelaşi nivel tariful pentru serviciul de spălătorie, iar cu noua firmă sunt mulţumit, mai ales că îşi desfăşoară activitatea pe plan local şi nu în alt oraş ca fosta societate cu care am lucrat. Nici mie nu-mi decontează nimeni curăţatul cămăşilor şi al costumelor pe care le port la serviciu”, a declarat directorul Spitalului Suceava.

 

Spitalul Suceava spală zilnic 500 kg de rufe, la preţul de 2,68 lei pe kilogram

Vasile Rîmbu a precizat că în data de 4 iulie, societatea comercială OMNICLEAN din Iaşi, căreia i se încredinţase activitatea de spălătorie în urmă cu doi ani, prin licitaţie deschisă, a înştiinţat spitalul că nu mai poate continua colaborarea deoarece a intrat în insolvenţă şi parcurge procedura de faliment. În aceste condiţii, în data de 18 iulie, spitalul a iniţiat demersurile de achiziţie publică, însă până la organizarea licitaţiei, în 13 septembrie, a încheiat un contract provizoriu, prin negociere directă, cu o firmă din Suceava. Este vorba de SC MONGAM, care a acceptat să spele rufele spitalului la acelaşi preţ prestat în trecut şi de firma OMNICLEAN, de 2.68 lei fără TVA pe kilogram. Singurele modificări operate de noua societate prestatoare de servicii sunt legate de curăţarea uniformelor pentru medici, asistente şi infirmiere, la cererea acestora, unde tarifele aproape că s-au dublat şi la care conducerea spitalului nu poate interveni.

„Se spală pe cheltuiala spitalului şi echipamentele medicale, dar numai cele ale personalului angajat în blocul operator. În acest sector uniformele se murdăresc foarte repede, iar gradul de contaminare este ridicat. Pe de altă parte, este important să ne asigurăm că uniformele au fost corect spălate şi dezinfectate”, a precizat managerul Vasile Rîmbu, care i-a îndemnat pe nemulţumiţi să se adreseze unei spălătorii obişnuite din oraş, dacă nu vor să-şi cureţe uniformele de serviciu acasă.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava spală zilnic la societatea cu care a încheiat contract de prestări servicii o cantitate de 500 de kg de rufe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii, asistentele şi infirmierele Spitalului Suceava, obligaţi să plătească câte 12 lei de fiecare dată când vor să-şi spele hainele de serviciu.
 Vizualizări articol: 1997 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Medicii, asistentele şi infirmierele Spitalului Suceava, obligaţi să plătească câte 12 lei de fiecare dată când vor să-şi spele hainele de serviciu5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei