Terapia prin rezonanta magnetica nuclearaare doua indicatii majore in momentul de fata: osteoartrita (artroza) si osteoporoza.
Astazi as dori sa discutam despre procesul artrozic, urmand ca intr-un articol ulterior sa dezvoltam subiectul "osteoporoza".
În legatura cu artroza as dori sa punctez cateva aspecte:
1. Aceasta apare ca urmare a degradarii cartilajului articular, afectand atat articulatiile mari (genunchi, sold), cat si pe cele mici (maini, picioare, coloana).
2. Simptomul principal, care determina pacientul sa se adreseze medicului, este durerea ce poate fi de la usoara spre moderata sau severa, cvasipermanenta, in functie de gradul de degradare a cartilajului articular. Durerea, mai ales cand este mai intensa, duce la un anumit grad de impotenta functionala, impiedicand desfasurarea in bune conditii a activitatilor zilnice.
Terapiile folosite in prezent pentru procesul artrozic se grupeaza in non-invazive si invazive. Printre cele non-invazive se numara terapia medicamentoasa, cea fizicala si nou-intrata in „scena” MBST, iar cele invazive cuprind infiltratiile cu substanta vascoelastica, transplantul de celule cartilaginoase si, bineînteles, artroplastiile. Tot aici trebuiesc reamintite regulile "de buna purtare" pentru protectia articulatiilor (scop profilactic): scaderea in greutate (in cazul persoanelor supraponderale sau obeze), evitarea pozitiilor statice prelungite, a efortului fizic intens, a caratului de greutati. Dupa cum am spus, toate aceste metode duc la ameliorarea durerii si imbunatatirea mobilitatii articulare, dar nu se specifica nimic despre starea cartilajului articular dupa terapie.
Din aceasta cauza s-a simtit nevoia gasirii unei metode de tratament care sa ajute cartilajul articular sa se refaca. Astfel, pornindu-se de la constatarea ca, dupa efectuarea unui examen RMN de genunchi, sold sau coloana, unii pacienti afirmau ca durerile s-au mai ameliorat, cercetatorii germani au inceput sa caute explicatiile. Lucrand pe animale de laborator (cobai), ei au ajuns la concluzia ca terapia prin MBST duce la refacerea cartilajului articular. Cercetatorii au indus chimic procesul artrozic, au tratat apoi prin MBST, iar dupa 6 luni au sacrificat cobaii si, prin studii de histomorfometrie, au pus in evidenta zona de cartilaj refacut.
Aceasta metoda de tratament, nou introdusa in Romania, este unica terapie noninvaziva ce duce la refacerea cartilajului articular.
Cum actioneaza asupra cartilajului?
Terapia se bazeaza pe folosirea campurilor magnetice pulsatile si pe proprietatea protonilor din moleculele de apa (existente din abundenta in cartilaj si os) de a prezenta fenomenul de rezonanta la aplicarea unui camp magnetic pulsatil cu o anumita frecventa. Prin acest fenomen este stimulat metabolismul condrocitar, urmarea fiind sinteza de colagen de buna calitate.
De aceasta terapie pot beneficia, dupa cum am mentionat la inceput, toti pacientii cu artroze cu diferite localizari, dar nu si cei in stadii avansate, la care singura cale de rezolvare este cea chirurgicala (artroplastia). De asemenea, pacientii cu necroza aseptica de cap femural - stadiile 1 si 2 - pot beneficia de aceasta terapie. O particularitate importanta a metodei este ca si pacientii care au suferit deja o artroplastie la nivelul unei articulatii pot beneficia de tratament, intrucat metoda se poate aplica si pe materiale metalice.
Diferenta dintre MBST si magnetoterapie consta in faptul ca MBST foloseste energia din interiorul tesutului (prin miscarea de spin a protonilor) pentru a obtine efectul(actionand strict la nivelul cartilajului), pe cand magnetoterapia utilizeaza doar energia furnizata de aparat (stimuland nespecific alte structuri ale organismului - nervi, fibre musculare, vase de sange).
Efectul acestei metode noninvazive este maxim la aproximativ 3-4 luni dupa terminarea tratamentului si se mentine aproximativ 3-4 ani, daca si pacientul respecta acele reguli de protejare a articulatiilor de care am amintit. In acest interval de timp, daca simptomatologia dureroasa revine (dar la o intensitate mult mai redusa fata de stadiul initial), pacientul poate efectua tratament fizical, medicamentos si infiltratii cu substanta vascoelastica.
În concluzie, MBST - terapia prin rezonanta magnetica de spin - este unica metoda noninvaziva de tratament existenta la ora actuala in Romania, ce actioneaza strict pe cartilaj si os, stimuland refacerea cartilajului articular degradat si formarea de os nou de buna calitate prin frecventele selective pe care le utilizeaza.
LaurusMedical – Suceava programari la tel.: 0230 211 888 strada Universitatii nr. 19, www.laurusmedical.ro