Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 23 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 168 (5375)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Alarmant

Focarul de TBC de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară s-a extins în afara unităţii de învăţământ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Focarul de tuberculoză de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din municipiul Suceava, care numără în prezent patru cazuri, s-a extins în afara unităţii de învăţământ. Unul dintre elevii bolnavi de TBC a molipsit trei copii din comunitatea religioasă din care făcea parte şi pe care o frecventa în mod constant, un al patrulea minor care avea legături strânse cu elevul în cauză fiind suspectat că a contractat la rândul lui boala şi urmând forţat un tratament preventiv cu antibiotice.

În timp ce focarul de tuberculoză a scăpat de sub controlul autorităţilor sanitare şi ameninţă să se transforme într-o epidemie, cadrele didactice de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din municipiul Suceava refuză să se supună investigaţiilor radiologice menite să detecteze boala. Prin această atitudine de respingere a unor teste obligatorii, profesorii unităţii de învăţământ nu numai că dau un exemplu negativ, demonstrând o lipsă totală de responsabilitate, dar contribuie la răspândirea maladiei în rândul altor persoane în cazul în care suferă de TBC şi nu ştiu acest lucru, în absenţa unor simptome clare şi a unui diagnostic de certitudine.

 

Ultimii bolnavi sunt trei fraţi de 11, 8 şi respectiv 4 ani din Pătrăuţi

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava a informat ieri că ultimele cazuri de tuberculoză care au legătură cu focarul de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară au apărut la trei fraţi din Pătrăuţi, localitate din care provine şi un elev de clasa a XII-a al unităţii de învăţământ, diagnosticat cu TBC încă din data de 9 aprilie. Este vorba de trei băieţi de 11, 8 şi 4 ani, primul depistat cu tuberculoză în data de 17 iunie, iar ceilalţi doi în data de 12 iulie. Un al patrulea băiat, frate cu cei trei minori care au avut ghinionul să se molipsească de tuberculoză de la elevul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, este aparent sănătos, însă pentru că a venit în contact cu bolnavii a fost supus unui tratament de şase luni cu Izoniazidă. Cei patru fraţi provin dintr-o familie cu care elevul în cauză avea o legătură apropiată, prin prisma comunităţii religioase din care acesta face parte, şi pe care respectivul obişnuia să o viziteze frecvent la domiciliu.

De menţionat că elevul care i-a îmbolnăvit pe cei trei fraţi din Pătrăuţi şi care ar fi putut transmite microbul celui de-al patrulea minor figurează în evidenţele DSP ca fiind primul caz de TBC de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava. Tot potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică, acest elev ar fi responsabil şi de apariţia ultimului caz de TBC de la unitatea de învăţământ, al patrulea, care a fost semnalat în data de 10 iunie, la un elev din Găineşti, cei doi elevi fiind colegi de clasă. De menţionat că la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava celelalte două cazuri au fost semnalate în zilele de 9 şi 10 mai, la un băiat de clasa a XI-a şi o fată de clasa a IX-a. În cazul elevei diagnosticate cu TBC, specialiştii în sănătate publică bănuiesc că sursa de infecţie ar fi fratele acesteia, suferind de pleurezie tuberculoasă.

 

Nouă profesori au refuzat în scris efectuarea testelor care detectează tuberculoza

La Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară învaţă 1.134 de elevi. Aici predau 60 de profesori, iar numărul personalului auxiliar este de 32. Pentru a evita răspândirea tuberculozei, conducerea DSP Suceava a dispus investigarea de urgenţă, printr-un test cutanat, a tuturor elevilor consideraţi contactaţi, respectiv colegi de clasă şi elevi care au cursuri de după-amiază în sălile de clasă în care învaţă şi elevii bolnavi. Este vorba de 146 de elevi cu risc crescut de îmbolnăvire, dintre care doar 12 nu au fost testaţi, din cauza absenţei prelungite de la şcoală. Elevii investigaţi, în număr de 134, sunt şi cei la care ulterior s-a instituit o terapie profilactică standard, cu antibiotice.

Tot ca măsură preventivă, personalul didactic şi auxiliar va fi examinat radiologic, a mai hotărât DSP, însă din aprilie şi până la jumătatea lunii iunie doar 42 de angajaţi şi-au făcut radiografia pulmonară, aşa cum li s-a cerut. Această situaţie i-a nemulţumit pe specialiştii în sănătate publică, care luna trecută au transmis un avertisment către conducerea colegiului, anunţând că dacă mai amână să-şi facă radiografiile pulmonare în scop profilactic cadrele didactice riscă să nu mai poată profesa din toamnă, în timp ce conducerea colegiului ar putea fi amendată de DSP din cauza acestei tergiversări. Ameninţarea nu a avut în totalitate efectul scontat, întrucât nouă cadre didactice refuză în continuare să se investigheze, declarând în scris că nu sunt de acord cu efectuarea radiografiilor pulmonare. Având în vedere amploarea pe care riscă să o ia focarul de TBC, după extinderea îmbolnăvirilor la persoane din afara comunităţii şcolare, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a dispus ieri demararea unui control la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară. Este de aşteptat ca verificările să se lase cu sancţiuni dure pentru conducerea unităţii de învăţământ, care nu s-a îngrijit ca angajaţii să-şi facă la timp testele.

„Este surprinzător că persoane cu educaţie, de la care te aştepţi la un alt nivel de înţelegere, se opun unui control medical atât de important. Au invocat tot felul de motive, care nu constituie argumente solide. De exemplu, un profesor a susţinut că el nu a predat mult, ci doar două-trei ore pe zi”, au arătat responsabilii DSP.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Focarul de TBC de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară s-a extins în afara unităţii de învăţământ.
 Vizualizări articol: 1448 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Focarul de TBC de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară s-a extins în afara unităţii de învăţământ3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei