Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 165 (5372)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Un bisturiu inteligent, care distinge ţesuturile sănătoase de cele canceroase, creat de cercetători

Un nou tip de bisturiu poate să facă diferenţa între un ţesut sănătos şi o tumoare canceroasă, fapt care va permite medicilor chirurgi o eficienţă mai bună a operaţiilor de extirpare a tumorilor, afirmă autorii unui studiu publicat miercuri în Science Translational Medecine, relatează AFP.

Denumit iKnife, instrumentul utilizează curent electric de slabă intensitate, care creează o cantitate mică de vapori atunci când taie ţesutul uman. Acei vapori sunt analizaţi şi instrumentul poate să determine doar în câteva secunde dacă ţesutul tăiat este sănătos sau canceros.

Testele realizate pe 91 de pacienţi au demonstrat că "diagnosticul dat de iKnife este deosebit de precis" şi că instrumentul este "suficient de fiabil pentru a permite o utilizare a lui pe scară largă în sălile de operaţie", afirmă autorii studiului.

iKnife foloseşte un spectrometru de masă pentru a analiza vaporii provenind din ţesutul operat şi îl informează pe medicul chirurg în doar trei secunde în legătură cu natura ţesutului pe care urmează să îl secţioneze.

Tehnicile actuale, în cadrul cărora eşantioanele de ţesuturi sunt trimise în laborator pentru a fi analizate, sunt "costisitoare şi adeseori inadaptate". Aceste analize au nevoie de 20-30 de minute pentru a fi executate, au subliniat cercetătorii maghiari şi britanici care au participat la realizarea studiului.

Cercetătorii au subliniat totodată carenţele tehnologice actuale, din cauza cărora, adeseori, pacienţii sunt nevoiţi să suporte mai multe intervenţii chirurgicale.

Bisturiul iKnife "poate ameliora diagnosticul tumorilor şi poate influenţa luarea de decizii în timpul operaţiei, pentru a ameliora în final rezultatul din domeniul oncologic", spun autorii studiului.

În Marea Britanie aproximativ 300.000 de cazuri noi de cancer sunt diagnosticate în fiecare an, necesitând 1,8 milioane de intervenţii chirurgicale.

În aşteptarea unor teste finale, iKnife nu este deocamdată disponibil spre comercializare şi va fi lansat pe piaţă cel mai devreme peste un an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un bisturiu inteligent, care distinge ţesuturile sănătoase de cele canceroase, creat de cercetători.
 Vizualizări articol: 1875 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Un bisturiu inteligent, care distinge ţesuturile sănătoase de cele canceroase, creat de cercetători4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei