Circa 4.000 de lei. Atât a câştigat Spitalul Suceava în cele trei luni de coplată, măsură al cărei scop ar fi trebuit să fie susţinerea financiară a unităţii, după cum anunţau oficialii din Sănătate, la introducerea taxei, pe 1 aprilie. O situaţie prezentată ieri de managerul spitalului, Vasile Rîmbu, arată că banii încasaţi din taxa percepută bolnavilor la externare nu acoperă nici măcar cheltuielile cu detergenţii folosiţi pentru curăţenia şi dezinfecţia unităţii. Vasile Rîmbu arată că spitalul nu are venituri substanţiale de la intrarea în vigoare a coplăţii, în urmă cu trei luni, venituri care să permită o creştere a calităţii actului medical. „Încasările din coplată sunt nesemnificative în comparaţie cu zecile de milioane necesare pentru buna funcţionare a unităţii şi tratarea corespunzătoare a bolnavilor”, a spus managerul Spitalului Suceava.
Evidenţele arată că în ultimele trei luni Spitalul Suceava a câştigat din coplată 4.205 lei, în condiţiile în care cuantumul acesteia este de 5 lei, iar multe categorii de persoane sunt exceptate de la plată.
Coplată încasată de la 800 de pacienţi, în trei luni
Managerul Vasile Rîmbu a informat ieri că în aprilie au plătit taxă la externare 244 de bolnavi, totalizând 1.220 de lei, în mai 225 de pacienţi, însumând 1.275 de lei strânşi, iar în iunie 342 de persoane, de la care s-au adunat 1.710 lei. Puţinii bani încasaţi din coplată sunt folosiţi pentru achiziţionarea de materiale pentru curăţenie şi dezinfecţie, suplimentarea stocurilor de detergenţi devenind prioritară odată cu extinderea programului de vizită, în 15 ianuarie 2013, care a condus la o creştere a costurilor de întreţinere.
Coplata a intrat în vigoare de la 1 aprilie. Categoriile de persoane scutite de taxa de la externare sunt copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începutul anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, nu sunt puşi la plată bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, şi pensionarii cu venituri doar din pensii de până la 740 de lei/lună.
Mai sunt exceptate de la coplată femeile însărcinate şi lăuzele, pentru serviciile medicale legate de evoluţia sarcinii. Gravidele şi lăuzele care nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară sunt exceptate de la coplată pentru toate serviciile medicale primite.
( 5 iul 2013, 11:12:21