Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 147 (5354)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statistici DSP

Câte un sucevean, depistat lunar cu „boala sărutului”, o afecţiune contagioasă rară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

vMononucleoza infecţioasă, cunoscută în popor sub denumirea de „boala sărutului”, deoarece este declanşată de un virus din salivă, care se transmite doar prin sărut, a fost depistată în primele cinci luni ale anului la cinci persoane din judeţ. Aşa arată o statistică întocmită la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, pentru intervalul ianuarie-mai 2013, în care se precizează că această afecţiune care seamănă cu răceala, dar e mult mai gravă, a fost depistată la patru copii şi un adult. Au fost diagnosticaţi cu „boala sărutului” doi copii cu vârste între 5 şi 9 ani şi doi copii cu vârste între 10 şi 14 ani, precum şi un adult din categoria de vârstă 35-44 de ani. Patru dintre pacienţi sunt din mediul rural, iar unul este din mediul urban. Specialiştii în sănătate publică spun că mononucleoza infecţioasă este o infecţie cu virusul Epstein Barr, prezent în salivă, care afectează circa 10-20% din tineri, majoritatea între 15 şi 35 de ani. Boala scade imunitatea pe viaţă, iar în primă fază se prezintă ca o amigdalită, cu deosebirea că şi splina este afectată şi pot apărea complicaţii precum insuficienţă hepatică sau chiar cancer oral. Simptomele acestei afecţiuni sunt înşelătoare, iar medicii o recunosc greu. Boala se face o dată în viaţă, însă cei afectaţi rămân purtători pentru totdeauna şi îi pot infecta pe alţii.

O altă afecţiune rară, înregistrată în judeţ în primele cinci luni ale anului, este boala meningococică, cu care a fost diagnosticat un copil cu vârsta între 10 şi 14 ani, din mediul urban.

 

Tuberculoza, o afecţiune contagioasă strâns legată de alimentaţia deficitară şi condiţiile proaste de trai, frecventă printre suceveni

Evidenţele DSP arată că bolile infecţioase continuă să dea bătăi de cap medicilor suceveni, în intervalul ianuarie-mai 2013 fiind înregistrate circa 60.000 de cazuri. Din totalul bolilor transmisibile depistate în primele cinci luni ale anului, majoritatea sunt boli specifice sezonului rece: 38.282 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 11.557 de infecţii ale căilor respiratorii inferioare, 6.579 de pneumonii virale şi o infecţie pneumococică. La aceste cazuri se adaugă alte boli transmisibile, ca boala diareică acută – 1.056 de îmbolnăviri sau infecţia cu E.coli – 22 de îmbolnăviri. Tuberculoza, o afecţiune contagioasă strâns legată de alimentaţia deficitară şi condiţiile proaste de trai, este încă destul de frecventă printre suceveni, cauzând în intervalul ianuarie-mai 2013 un număr de 161 de îmbolnăviri, mai arată rapoartele Direcţiei de Sănătate Publică. Între timp, meningita bacteriană a făcut patru victime, meningita virală – două, angina streptococică – 140, scarlatina – 45, varicela – 995, iar infecţia urinală – patru.

 

Sifilisul şi gonoreea nu au dispărut din peisajul sucevean, în ciuda tuturor mijloacelor de protecţie şi de educaţie sanitară

Bolile cu transmitere sexuală sau venerice, ca sifilisul şi gonoreea, nu au dispărut din peisajul sucevean, în ciuda tuturor mijloacelor de protecţie şi de educaţie sanitară. Conform datelor centralizate de DSP, în perioada menţionată, zece suceveni au fost diagnosticaţi cu sifilis recent şi unul cu sifilis tardiv. Sifilisul se transmite prin contact sexual sau de la mamă la făt, transmiterea prin transfuzii dispărând astăzi în ţările în care sângele este testat. Sifilisul recent este diagnosticat la prima manifestare a bolii, atunci când apare o leziune la nivelul organelor genitale, în timp ce sifilisul secundar latent şi sifilisul tardiv se observă după 5-20 de ani de evoluţie.

Microbul rămas în organism lezează grav unele organe, ducând la paralizii, atingeri osoase şi ale vaselor sangvine, care pot duce la moartea bolnavului, explică specialiştii în sănătate publică.

Gonoreea este o altă o boală venerică, cu atât mai periculoasă cu cât devine rezistentă la medicamente, şi cu care în perioada de referinţă au fost diagnosticate şase persoane din judeţ. Infecţia cu virusul HIV, responsabil de apariţia maladiei SIDA, a fost semnalată în primele cinci luni ale anului la patru persoane, menţionează statisticile.

 

15 suceveni cu clostridium difficile, un germene periculos, care ajunge în intestin odată cu alimentele şi provine frecvent din spital

Tot în intervalul ianuarie-mai 2013, enterocolita cu clostridium difficile, un germene periculos, care ajunge în intestin pe care bucală, odată cu alimentele, provenind frecvent din mediul spitalicesc, a fost depistată la 15 suceveni.Între timp, infecţiile nosocomiale, adică cele dobândite de pacient pe perioada internării, au afectat 115 persoane. Datele centralizate la nivelul DSP mai arată că, în perioada menţionată, de hepatită B s-au îmbolnăvit trei oameni, tot atâţia fiind diagnosticaţi cu hepatită C, în timp ce hepatita virală A a făcut o singură victimă. Aceleaşi rapoarte indică în intervalul respectiv 426 de persoane cu conjunctivită virală, 136 cu rujeolă, două cu rubeolă şi 126 cu gripă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câte un sucevean, depistat lunar cu „boala sărutului”, o afecţiune contagioasă rară.
 Vizualizări articol: 3875 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Câte un sucevean, depistat lunar cu „boala sărutului”, o afecţiune contagioasă rară3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ARTICOL DEZINFORMATIV trimis de
(28 iun 2013, 12:20:15
Deci...domnule reporter...esti absolut dezinformat, fapt pt.care ai reusit sa faci un articol vraiste. Boala sarutului NU se ia doar prin sarut; imunitatea organismului NU scade pe viata, cine v-a transmis asta e un ``mare om``, iar cei care au facut boala, ca de altfel la orice virus din aceste clase, raman cu el dar NEACTIVAT...DECI NU MAI AU CUM SA MAI IMBOLNAVEASCA PE CINEVA!!!!! Scrieti fratilor un articol ca oamenii nu balaiti pe plaiurile alfabetului asa aiurea.
2.   Articolul nu este exhaustiv! trimis de
(28 iun 2013, 12:42:09
Da' varianta din Galia a virusului aistakiss se transmite cumva și prinloser „mehr muje”? confused
Ș-apoi, dac-ar fi să analizăm sistemic toate posibilitățile practice cuprinse îni dont want to see Kama-Sutra, care sunt mijloacele profilactice specifice fiecărei situații?i dont know

Madam Ruskaia Hristianskaia, lasă naibii fușăraia editorială și pune mâna pe plaivaz de redactează un adăușag complementar la minunea de mai sus.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei