Şapte tineri care au ajuns în acest an în spitalele din judeţ după ce li s-a făcut rău din cauza consumului de plante etnobotanice au recunoscut că au fost victimele acestor substanţe cu efect halucinogen. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Adrian Popescu, a precizat că tinerii consumatori de etnobotanice sunt în număr mult mai mare, dar nu pot fi diagnosticaţi cu certitudine, motiv pentru care nici nu pot fi incluşi într-o statistică oficială. Singura modalitate prin care ei se pot regăsi în evidenţele instituţiilor abilitate este propria lor declaraţie în faţa autorităţilor.
„Noi înregistrăm ca şi consumatori de plante etnobotanice doar persoanele care admit în faţa medicilor din spital că au apelat la astfel de substanţe”, a explicat responsabilul de relaţiile cu presa al DSP.
Numărul celor care au avut nevoie de îngrijiri spitaliceşti din cauza etnobotanicelor este în creştere
În 2013, singurii suceveni care au recunoscut consumul de etnobotanice, după ce au ajuns la spital, sunt un băiat de 17 ani, din Câmpulung Moldovenesc, internat în data de 9 martie, la Reanimare, un bărbat de 32 de ani, din Suceava, luat în evidenţe în data de 29 martie şi care după acordarea primului ajutor a plecat acasă, un tânăr de 21 de ani, din Suceava, internat la Psihiatrie în data de 12 mai, un adolescent de 16 ani, din Suceava, care a ajuns la spital în data de 14 mai, iar după ce a primit îngrijiri medicale a plecat la domiciliu, şi un tânăr de 18 ani, din Suceava, luat în evidenţe în data de 28 mai, care a refuzat internarea.
În acest an, în spitalele din judeţ a ajuns din cauza etnobotanicelor şi un tânăr de 26 de ani, din Vaslui, luat în evidenţe în data de 17 iunie şi pe care medicii l-au lăsat să plece acasă, după ce i-au acordat primul ajutor.
Numărul celor care au avut nevoie de îngrijiri spitaliceşti din cauza etnobotanicelor este în creştere în 2013, dacă avem în vedere că în 2012, pe tot parcursul anului, s-au înregistrat şapte cazuri de acest gen.
În 2011, numărul celor care au încercat droguri şi au admis acest lucru la spital a fost dublu
Pe de altă parte, în 2011, numărul celor care au încercat senzaţiile date de droguri şi au admis acest lucru atunci când au ajuns la spital a fost dublu faţă de 2012, pe tot parcursul anului fiind înregistrate 15 cazuri de acest gen. A fost vorba de cinci persoane de sex feminin de 22, 16, 24, 20 şi 15 ani, trei din Suceava şi câte una din Siret şi Fălticeni, şi zece persoane de sex masculin de 30, 20, 19, 29, 24 (două cazuri), 27, 18, 17 şi 22 de ani, din Suceava (şapte cazuri) şi Fălticeni (trei cazuri). Dintre acestea, şase au fost internate la Psihiatrie, două la Reanimare, una la Pediatrie, două la Medicală, două au plecat cu reţetă, una cu bilet de trimitere, iar una a decedat (un tânăr de 29 de ani, din Suceava).
În 2010, etnobotanicele au adus la spitalele din judeţ opt tineri, şapte băieţi şi o fată, cu vârste de 20, 27, 19, 23 (două cazuri), 31, 26 şi 22 de ani, din Botoşani, Suceava (patru cazuri), Rădăuţi, Neamţ şi Vatra Dornei. Dintre aceştia, trei au fost internaţi la Psihiatrie, câte unul la Reanimare şi Medicală, unul a primit reţetă, iar doi au refuzat internarea.