Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 139 (5346)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANSVSA: Salmonella din pasta de mici cu carne de pasăre nu prezintă risc pentru sănătatea publică

Serotipurile de Salmonella depistate de laboratorul DSVSA Prahova în pasta de mici cu carne de pasăre nu sunt patogene şi nu prezintă risc pentru sănătatea publică, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Vladimir Mănăstireanu.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a finalizat alerta declanşată în 30 mai privind suspiciunea contaminării produsului "mici cu carne de pasăre Delicia" cu Salmonella spp, analizele realizate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică arătând că serotipurile depistate nu sunt patogene şi nu prezintă risc pentru sănătatea publică.

"Cantitatea de produs reţinută oficial de către inspectorii sanitar-veterinari până la sosirea buletinului de confirmare emis de Laboratorul Naţional de Referinţă va fi returnată la producător. unde va fi supusă unui tratament termic, sub supraveghere sanitar-veterinară, care să garanteze distrugerea Salmonellei", a declarat preşedintele ANSVSA.

Vladimir Mănăstireanu a spus că pasta de mici poate fi folosită la produse preparate termic la temperaturi de peste 60 de grade.

Preşedintele ANSVSA a precizat că obiectul alertei l-a constituit o cantitate de 840 de kilograme de mici din carne de pui, într-o primă etapă fiind reţinute 205 kilograme aflate pe stoc în Prahova.

 

Materia primă nu provenea din România, ci din Germania

"În timpul desfăşurării alertei s-a constatat că 635 de kilograme din produsul respectiv au fost distribuite în 24 de judeţe. Din această cantitate, inspectorii au identificat şi reţinut 526 de kilograme, din depozitele şi unităţile de comercializare din Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Bihor, Bucureşti, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Harghita, Dolj, Hunedoara, Maramureş, Galaţi, Neamţ, Suceava, Iaşi, Prahova, Sălaj, Satu Mare şi Timiş", a precizat şeful ANSVSA.

El a mai spus că verificările efectuate la unitatea de procesare din judeţul Neamţ au arătat că materia primă nu provenea din România, ci din Germania. Operatorul economic a informat furnizorul, iar restul de materie primă existentă în stoc a fost dirijat spre procesare termică, conform procedurii aplicabile în cazul depistării tulpinilor nepatogene de Salmonella spp în alimente.

În 10 iunie, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasă, anunţa că, în urma unui control făcut la Ploieşti, în depozitul central al unui supermarket, a fost recoltată o probă dintr-o caserolă de mici în greutate de un kilogram, care a fost analizată din punct de vedere microbiologic, depistându-se salmonella.

Ulterior acestui control, două sute de caserole cu mici au fost retrase de către DSVSA Prahova din depozitul Kaufland din Ploieşti, de unde mai fuseseră distribuite 640 de caserole cu mici în magazine din 24 de judeţe.

Reprezentanţii lanţului de hipermarket-uri Kaufland au precizat atunci, pentru MEDIAFAX, că este vorba de un singur produs, cu carne de pasăre, care se vinde foarte puţin în comparaţie cu alte produse de carne de mici.

"În urmă verificărilor interne din punct de vedere al siguranţei calităţii efectuate în mod periodic de Kaufland la Centrul Logistic din Ploieşti, s-a constatat, la un singur articol de la un singur furnizor, o suspiciune de infestare cu salmonella. Este vorba de un produs congelat, mici congelaţi Delicia cu carne de pasăre - 1 kilogram, cu termen de valabilitate 23.10.2013", au precizat reprezentanţii companiei, într-un răspuns la solicitarea MEDIAFAX.

Aceştia au mai arătat că este vorba despre un articol cu rulaj nesemnificativ în comparaţie cu celelalte produse de carne de mici, ce are totodată o cotă medie de 0,12 la sută pe zi, din vânzarea totală de produse congelate per magazin.

Reprezentanţii Kaufland au mai atras atenţia că nu a fost găsită salmonella în carne de mici proaspătă şi că articolele congelate care conţin carne de pasăre sunt predispuse la infestare cu salmonella.

 

Mici infestaţi retraşi de la comercializare şi la Suceava

Micii infestaţi au fost depistaţi în cadrul unui control conform Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, efectuat pe 30 mai, când au fost prelevate de la un depozit de produse congelate 5 probe din carne preparată pentru mici, produsă de o unitate de procesare a cărnii din judeţul Neamţ.

În urma analizelor efectuate în laboratorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, în 7 iunie, s-a depistat prezenţa Salmonella spp. în probele analizate, iar imediat a fost declanşată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAFF).

Din primele date ale anchetei a rezultat că depozitul de produse congelate a recepţionat, în data de 29 aprilie 2013, cantitatea de 840 de kilograme de carne preparată de mici. Din această cantitate, până la data de 7 iunie a fost livrată, în 23 de judeţe, o cantitate de 635 de kilograme.

Celelalte 205 kilograme de produs, care se aflau în stoc, au fost reţinute în depozitele din judeţul Prahova.

De asemenea, DSVSA Prahova a notificat direcţiile sanitare din judeţele în care a fost distribuit produsul respectiv, care au declanşat, la rândul lor, procedura de reţinere oficială.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANSVSA: Salmonella din pasta de mici cu carne de pasăre nu prezintă risc pentru sănătatea publică.
 Vizualizări articol: 945 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ANSVSA: Salmonella din pasta de mici cu carne de pasăre nu prezintă risc pentru sănătatea publică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei