Număr record de pacienţi intoxicaţi cu ciuperci culese din pădure la Spitalul Suceava, unde în ultimele trei zile 11 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce li s-a făcut rău, la câteva ore de la consum. Este vorba numai de cazurile care au ajuns la Urgenţe, întrucât alte două persoane care au mâncat ciuperci otrăvite au primit tratament la domiciliu, starea lor de sănătate nefiind atât de gravă. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat duminică seară, în jurul orei 21.00, când nu mai puţin de cinci membri ai unei familii au ajuns la Spitalul Suceava după ce au mâncat tocăniţă de hribi cu smântână, alte două persoane din aceeaşi familie fiind tratate de medici la domiciliu.
Astfel, au ajuns la Urgenţe după ce au consumat ciuperci otrăvite culese din pădure trei adulţi şi doi copii, în timp ce un adult şi un copil au rămas să urmeze acasă medicaţia specifică. În situaţia cea mai gravă se aflau o fetiţă de 11 ani, Gianina B., şi bunicul acesteia, Grigore B., de 62 de ani, ambii din Mălini. Minora se afla în comă în momentul în care a fost adusă la Spitalul Suceava, iar duminică noapte a fost transferată cu un elicopter SMURD la Iaşi. Ieri dimineaţă, în urma tratamentului administrat de medici, fetiţa îşi revenise din starea de comă. Bunicul minorei a fost internat la Spitalul Suceava, la Reanimare, iar medicii spun că evoluţia sa este bună.
Încrucişarea cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare ar fi provocat îmbolnăvirea celor şapte persoane, rude între ele
Duminică seară, în această unitate sanitară au mai fost internate alte două rude ale fetiţei de 11 ani, un unchi şi un verişor, Gheorghiţă C., de 46 de ani, din Mihoveni, respectiv Constantin S., de 17 ani, din Pâraie, care, de asemenea, şi-au revenit în urma tratamentului administrat de medici. Tatăl minorei în stare gravă, Gheorghe B., de 40 de ani, din Mălini, a ajuns şi el la Urgenţe, însă medicii au considerat că poate pleca acasă după ce i-au acordat primul ajutor. Mama şi fratele de 14 ani al minorei, care la rândul lor au mâncat din tocăniţa de hribi, nu s-au mai prezentat duminică seara la Spitalul Suceava, întrucât simptomele pe care le acuzau erau uşoare.
Medicii cred că în cazul celor şapte persoane, rude între ele, intoxicaţia s-ar fi produs din cauza fenomenului de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. „Bunicul fetiţei este cel care a cules hribii din pădure. El spune că este cunoscător şi niciodată nu i s-a întâmplat aşa ceva. Hribii sunt nişte ciuperci greu de confundat şi de aceea credem că ar putea fi vorba de o încrucişare cu spori. Pacienţii s-au prezentat la spital cu simptome de greaţă, ameţeli, dureri de cap şi vărsături, la patru ore de la ingestie”, a declarat medicul urgentist Tiberius Brădăţan.
Duminică noapte, în jurul orei 23.45, la Spitalul Suceava au mai ajuns două persoane intoxicate cu ciuperci. Două femei, Viorica M., de 42 de ani, din Suceava, şi Ana Maria F., de 25 de ani, din Capu Codrului, au fost internate la secţia Medicală după ce li s-a făcut rău, la scurt timp de la consum.
În ultimele două săptămâni, 20 de persoane au ajuns la Spitalul Suceava după ce s-au intoxicat cu ciuperci
Ieri dimineaţă, în jurul orei 09.30, la Spitalul Suceava a fost înregistrat un caz similar, la un bărbat de 34 de ani, din Suceava, Adrian T. Acesta a mâncat ciuperci culese din pădure în seara zilei de duminică, iar după o noapte petrecută acasă, în care s-a simţit rău, a decis să ceară ajutorul medicilor.
Sâmbătă, alte trei persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă după ce au mâncat ciuperci otrăvite şi li s-a făcut rău. Doi dintre pacienţi sunt membri ai aceleiaşi familii, mamă şi fiu, băiatul fiind internat în stare gravă, la Reanimare. Este vorba de o femeie de 50 de ani, Ana R., şi un adolescent de 18 ani, Sorin R., ambii din Volovăţ, mamă şi fiu. În timp ce femeia a fost internată la secţia Medicală, cu halucinaţii, băiatul a ajuns la Reanimare, organismul său luptându-se mai greu cu otrava care i-a pătruns în sânge din cauză că are unul dintre rinichi extirpat.
Un alt caz semnalat sâmbătă a fost cel al unei tinere de 22 de ani, Daniela U., din Hânţeşti, care, după acordarea primelor îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean de Urgenţă, a plecat la domiciliu.
În ultimele două săptămâni, nu mai puţin de 20 de persoane au ajuns la Spitalul Suceava după ce s-au intoxicat cu ciuperci, în alte două situaţii pacienţii tratându-se la domiciliu. Medicii se aşteaptă ca numărul pacienţilor să se menţină ridicat şi în perioada următoare, având în vedere că sezonul este de-abia la început.
(18 iun 2013, 15:18:50