Un test pentru depistarea astmului, denumit spirometrie, poate fi efectuat gratuit, din această săptămână şi până la finele anului, în anumite cabinete medicale din judeţ. Testările sunt realizate în cadrul campaniei „Astmul poate fi controlat!”, derulată de Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul unor companii farmaceutice, în Suceava şi în alte judeţe ale ţării. Testul nu doare şi nu necesită efort, durează cinci minute, iar rezultatul se dă pe loc.
Testările se fac pe baza unei programări telefonice prealabile, iar în municipiul Suceava pot fi solicitate la Centrul Medical Areni - cabinetul dr. Liliana Merchea (programare la tel. 0722 709 783) şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava - ambulatoriul de pneumologie, cabinetele dr. Sorin Nicolae şi dr. Violeta Serdenciuc (tel. 0230 222 098, int. 193).
La Fălticeni, cei interesaţi îşi pot face testul la Dispensarul TBC - dr. Liliana Iftimesei (tel. 0752 126 607), iar la Rădăuţi, la Spitalul Municipal - dr. Lăcrămioara Belibău (tel. 0745 285 547).
Astmul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice din lume
Potrivit reprezentanţilor Societăţii Române de Pneumologie, „astmul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice din lume, dar poate fi controlat”. Ziua Mondială a Astmului a fost marcată anul acesta pe 7 mai, fiind organizată anual în întreaga lume, în scopul „creşterii nivelului de control asupra astmului”.
În 2012, Societatea Română de Pneumologie a desfăşurat „Programul Naţional de Educaţie şi Evaluare în Astm Bronşic şi Bronhopneumopatie Obstructivă Cronică”, timp de patru luni, în 80 de centre, fiind testaţi 37.036 de pacienţi. Dintre ei, 55% au fost diagnosticaţi cu o boală pulmonară sau cu risc crescut de dezvoltare a unei boli pulmonare, din care 46% cu astm bronşic şi 54% cu BPOC.
Potrivit specialiştilor, astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie, având drept simptome lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. Atunci când astmul nu este sub control, căile respiratorii sunt îngroşate, umflate şi inflamate şi sunt mult mai sensibile la schimbările de mediu şi se poate produce criza de astm, care face ca respiraţia să fie tot mai dificilă.