Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 109 (5316)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Măsură agreată

Medicii de familie suceveni salută iniţiativa ministrului Sănătăţii de a relua programul naţional de evaluare a stării de sănătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Iniţiativa ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, de a relua programul naţional de evaluare a stării de sănătate a fost apreciată de medicii de familie suceveni, care sunt de părere că programul derulat în anii 2007-2008 ar fi îmbunătăţit calitatea vieţii populaţiei dacă nu ar fi fost întrerupt. Secretarul Colegiului Judeţean al Medicilor, medicul de familie Irina Badrajan, a arătat ieri că populația s-a prezentat în număr mare la doctor, ceea ce a permis identificarea multor persoane bolnave sau expuse la diverse riscuri, mai ales cardiovasculare, de diabet, ciroză şi cancer.

Irina Badrajan a explicat că acest program a facilitat pentru prima dată accesul persoanelor fără probleme de sănătate la o procedură de testare pentru anumite afecțiuni clinic-nemanifeste. Astfel, programul a permis alcătuirea de riscograme pentru persoanele investigate și a conștientizat populaţia că prezentarea periodică la medic este necesară, chiar şi în lipsa unor simptome de boală.

Secretarul Colegiului Judeţean al Medicilor a subliniat că, din punctul de vedere al medicilor de familie, programul naţional de evaluare a stării de sănătate a însemnat un moment de cotitură, întrucât angrenarea lor în program, cu furnizarea infrastructurii necesare - laptop, imprimantă, licență soft - a grăbit modernizarea cabinetelor şi informatizarea în medicina primară şi a deschis calea alcătuirii unor baze impresionante de date medicale la nivelul cabinetelor medicilor de familie, date care astăzi stau la baza informatizării sistemului sanitar. Mai mult, programul naţional de evaluare a stării de sănătate a accentuat legătura între medicul de familie și pacientul său şi a evidenţiat importanța profilaxiei în activitatea medicului, prin monitorizarea pacienților cu afecțiuni cronice.

 

Populaţia, expusă îmbolnăvirilor din cauza excesului de sare, grăsimi saturate şi alcool

„A fost un program de evaluare, nu de analize medicale, şi a fost foarte util pentru toată populaţia ţării, asiguraţi şi neasiguraţi. Multe ţări nu-şi permit să investească într-un asemenea program”, a punctat Irina Badrajan.

Datele programului derulat în anii 2007-2008 conduc la concluzii îngrijorătoare: foarte mulţi dintre români sunt supuşi riscului de boli cardio-vasculare, diabet, ciroză şi cancer. În privinţa factorilor de risc, consumul excesiv de sare - între 37% şi 68% din populaţia evaluată la nivel de judeţ, cu o medie naţională îngrijorătoare de 53,8% - este unul dintre cei mai importanţi factori de risc. Urmează consumul excesiv de grăsimi saturate - între 20% şi 46% din populaţia evaluată, cu o medie naţională de 32%, consumul excesiv de carne roşie - între 15% şi 40% din populaţia evaluată, pe grupe de vârstă în funcţie de educaţie, stare civilă şi ocupaţie, unde media naţională este 26,6%, şi consumul excesiv de alcool, între 10% şi 24% din populaţia evaluată, cu o medie naţională de 16,4%.

 

40% din populaţie prezintă risc de boli cardiovasculare, iar 12% de diabet

Datele rezultate după finalizarea programului mai arată că bărbaţii consumă în exces alcool de cinci ori mai mult decât femeile, dublu în mediul rural faţă de cel urban. Privitor la consumul de tutun, acesta este mai frecvent la tineri şi scade în raport cu vârsta. Studiile au mai indicat că 40% dintre persoanele evaluate prezintă risc de boli cardiovasculare, iar riscul crescut de deces prin boală cardiovasculară este în medie de 9,1%.

De asemenea, riscul mediu de diabet zaharat II pentru populaţia adultă evaluată este de circa 12%. În proporţie de 54% populaţia examinată adultă este supraponderală, iar 5% prezintă obezitate severă. Riscul de cancer la sân este în medie de 3,5% din populaţia evaluată, iar cel de cancer de col uterin este de 1,9% la nivel naţional, în unele judeţe acesta depăşind 5%. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie suceveni salută iniţiativa ministrului Sănătăţii de a relua programul naţional de evaluare a stării de sănătate.
 Vizualizări articol: 1889 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 18 voturi
Medicii de familie suceveni salută iniţiativa ministrului Sănătăţii de a relua programul naţional de evaluare a stării de sănătate4.5518

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asta-i reforma sanatatii???? trimis de
(15 mai 2013, 17:59:20
Domnul Nicolaescu are si el o fixatie.Fiecare ministru din cabinetul Ponta are o fixatie.In frunte cu domnul Ponta.El are mai multe fixatii.Vrea sa confiste masinile cetatenilor,vrea sa fie cate 100 de radare in cascada,vrea sa exploateze gazele de sist si aurul Rosia Montana.Domnul Nicolaescu are un singur dor.Sa repete programul national de evaluare al sanatatii.In 2007-2008 a aruncat in vant pentru acest program 170 milioane euro.Acum vrea sa repete figura.Eugen Nicolăescu declara, în august 2008, că analiza programului naţional de evaluare a sănătăţii arată că au fost identificate peste 150.000 de persoane care nu au ştiut că sunt bolnave.Glumesti domnule.In Romanica sunt 20 milioane persoane care stim ca suntem bolnavi.In primul rand de nervi ca avem asemenea guvernanti.

2.   Asta-i reforma sanatatii???? trimis de
(15 mai 2013, 18:00:30
Nu mai sunt bani pentru sănătate!, a strigat aparatorul ei, Eugen Nicolăescu, ministrul sănătății din România. Si, cu tăria unei savarine, a rezolvat problema: a tăiat fondurile destinate stomatologiei din bugetul Casei Nationale a Asigurarilor de Sănătate.Acum, problema nu ar fi că bătrânii rămân știrbi. Nu au decât să se unească mai mulți și să iși cumpere o proteză pe care să o poarte cu rândul. Așa le trebuie dacă au plătit că tâmpiții asigurări de sănătate o viață întreagă.
Ticaloșia mare a Ministrului Savarină este că a înțărcat definitiv și copiii României de la fondurile care le asigurau finanțarea intervențiilor stomatologice. Astfel, pentru extracția unui dinte de lapte, autorii produsului de concepție trebuie sa plăteasca minim 50 lei, și asta numai dacă medicul este milos. Numarați dinții din gura unui copil și vedeți la ce sumă ajungeți.

3.   Asta-i reforma sanatatii???? trimis de
(15 mai 2013, 18:09:39
Săptămâna aceasta au ieșit la iveală umilințele pe care trebuie să le suporte pacientul român cu grad de handicap sau incapacitate temporară sau permanentă de muncă din motive de sănătate. Ce-i lipsește cel mai mult sistemului național de sănătate, și, extrapolând, statului român, este de fapt EMPATIA. Soluții?Responsabilizarea personalului medical din sistemul național de sănătate prin obligarea studenților să lucreze în sistem în timpul facultății, pentru a dezvolta compasiune.Britanicii nu au stat cu mâinile în sân: Au analizat toate spitalele din țară, au ajuns la concluzia că 15% dintre acestea nu corespund standardelor naționale când vine vorba de a se asigura că pacienții au suficientă mâncare, că asistentelor nu prea le pasă de cum se simt pacienții, și a luat măsuri: Studentele care se pregătesc pentru a fi asistente vor fi obligate să lucreze în sistemul sanitar național cel puțin un an pentru a dezvolta compasiune față de pacient.
4.   Parole via parale trimis de
(15 mai 2013, 18:27:35
Sefa fomistilor familisti saliveaza doar dupa cele 400 mil lei pe care ii va primi de la CAS timp de 2-3-4 luni cat va dura "rai-ul" domnului Nicolaescu si nu dupa sarea sau grasimile saturate pe care le mananca populatia. Bani aruncati pe fereastra!
5.   Ministrii sanatatii trimis de
(15 mai 2013, 21:03:21
Mare reuniune, mare, la Bucureşti, la Palatul Parlamentului cu miniştrii sănătăţii din ţările membre ale Uniunii Europene. Se succed pe rând la microfon:
Ministrul britanic al sănătăţii care spune: "La noi, în Marea Britanie, medicina e aşa de avansată, că scoatem un rinichi de la un donator, îl transplantăm pacientului bolnav şi, după 6 săptămâni, pacientu este valid şi îşi caută de lucru!"
Aplauze entuziaste.
Ministrul german al sănătăţii spune şi el: "E nimica toată, la noi în Germania scoatem un plaman de la donator, îl transplantăm pacientului bolnav şi după 4 săptămâni acesta deja îşi caută de lucru!" Aplauze şi mai furtunoase.
Domnul Eugen Nicolăescu "N-avem ce să comparăm, toţi sunteţi înapoiaţi faţă de noi. La noi, în România, am luat unul fără creier şi fără inimă, l-am pus ministru de finanţe şi acum toţi îşi caută de lucru."

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei