Acuzaţii grave de malpraxis formulate la adresa medicilor de la Maternitatea Suceava, unde un copil a murit în pântecele mamei, din motive neelucidate. Părinţii anunţă că vor depune plângeri pe numele specialiştilor care s-au ocupat de caz, în timp ce doctorii refuză să facă declaraţii până când nu se va finaliza necropsia şi se vor stabili cauzele exacte ale morţii.
Nicoleta Niga are 25 de ani şi locuieşte în comuna Fundu Moldovei. Însărcinată în luna a noua, tânăra a fost adusă de rude la Spitalul Suceava, în după-amiaza zilei de miercuri, 24 aprilie, pentru că nu se simţea bine. Îi venise sorocul să nască, însă, susţine viitorul soţ al femeii, Nicanor Solcan, de 23 de ani, medicii au hotărât că mai are de aşteptat. „Avea dureri de burtă şi sângerări şi i s-a recomandat cezariană. Totuşi, operaţia s-a efectuat târziu, a doua zi, la ora 13.00, când fătul n-a mai putut fi salvat”, povesteşte tatăl copilului, care crede că operaţia a fost amânată pentru că nu a dat medicilor „şpaga cuvenită”.
„I-am zis să se pună în genunchi în faţa medicilor, să-i roage s-o opereze mai repede”
Potrivit familiei, până miercuri, la ora 17.00, când a ajuns la spital cu o stare de rău general, sarcina Nicoletei Niga a avut o evoluţie normală. Pe tot parcursul nopţii gravidei i s-au administrat medicamente pentru calmarea durerilor. A doua zi, la ora 10.00, medicii au constatat că pruncul aflat în pântecele tinerei decedase.
Nicanor Solcan afirmă că băiatul pe care viitoarea sa soţie urma să-l aducă pe lume a murit pentru că doctorii nu şi-au făcut datoria. „Nu au băgat-o în seamă. Nu le-am dat bani şi au ţinut copilul prea mult în ea. Sarcina era la termen, fără probleme până atunci. Joi, la ora 7.00, Nicoleta se simţea în continuare rău, dar băiatul mişca în ea. M-a sunat disperată să-mi spună ce se întâmplă şi i-am zis să se pună în genunchi în faţa medicilor, să-i roage s-o opereze mai repede. Au băgat-o în sală de-abia după şase ore”, mărturiseşte tatăl copilului.
„Sunteţi tineri şi puteţi face oricând un alt copil”
Nicanor Solcan declară că de când şi-a internat viitoare soţie a petrecut ore întregi pe holurile spitalului, însă nici un medic nu a vrut să-i dea explicaţii despre starea de sănătate a mamei şi, cu atât mai mult, despre decesul bebeluşului. După moartea fiului său, povesteşte tatăl, asistentele au încercat să-l consoleze: „Mi-au spus ceva de genul: <Sunteţi tineri şi puteţi face oricând un alt copil>”.
„Doctorii n-au vrut să stea de vorbă cu mine şi nici nu m-au lăsat să-mi văd băiatul. E o nenorocire pentru noi, mai ales acum, în preajma Paştelui. Aşteptăm rezultatul necropsiei şi vom depune plângeri, dar nu ştiu dacă se va face dreptate. Doctorii nu sunt niciodată găsiţi vinovaţi ”, îşi plânge durerea tânărul.
Necropsia va stabili cauza exactă a morţii bebeluşului
De cealaltă parte, medicii de la Maternitatea Suceava resping acuzaţiile ce le sunt aduse, arătând că la momentul la care gravida s-a internat nu existau indicii din care să rezulte că viaţa bebeluşului ar fi pusă în pericol. Doctorii se apără susţinând că astfel de cazuri se mai întâmplă şi vorbesc despre o posibilă malformaţie a fătului, şi nicidecum despre o neglijenţă medicală.
Specialistul în obstetrică ginecologie Carmen Andrei, care a intervenit chirurgical pentru a scoate fătul mort din pântecele mamei, nu consideră că ar avea vreo vină şi aşteaptă rezultatul necropsiei pentru a comenta situaţia. Medicul spune că a constatat joi, la ora 10.00, că inima fătului a încetat să mai bată, dar nu s-a grăbit să intre în sala de operaţii fiindcă era oricum tardiv. „Nu era nici loc în sală, iar fătul era deja mort. Nu mai aveam de ce să mă grăbesc”, a spus dr. Carmen Andrei, care neagă şi acuzaţia de a fi evitat să dea ochii cu familia, după incident. ”Nu a vorbit nimeni cu mine. Nu sunt o fiinţă inabordabilă, discut cu oricine, dar rudele nu m-au căutat”, a concluzionat medicul.
(29 apr 2013, 13:35:37
Am primit si eu un sfat buna odata: "Dute la Iasi si o sa fii mai bine tratat si daca dai un ban iti sufla si in fund".
Foarte adevarat!
La Suceava comunicarea e facultativa. Poate te mai si trateaza, dar nu catadicseste nimeni sa vorbeasca cu tine.
La Iasi, se intalnesc medicii la o maternitate si organizeaza nasteri pe banda. Ai 6-7-8 medici specialisti, cadre universitare gata de actiune.
La noi, toti se mananca intre ei si decat sa te intrume sau sa intrebe pe altul, mai bine te lasa sa crapi.
Pacat de banii investiti in spital, oricat s-ar da Rambu peste cap, mentalitatile nu se schimba.
Poate doar daca ii dai pe toti afara si ii angajezi cate unul ...