Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 79 (5286)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cum te pot păcăli etichetele produselor "sănătoase"

 

Un studiu arată că oamenii sunt influenţaţi într-o mare măsură de etichetarea mâncării ca fiind organică, existând riscul de a fi păcăliţi de plasarea acestei etichete pe ambalajul unor alimente obişnuite.

Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Cornell din New York, eticheta de "mâncare organică" poate influenţa mai mult decât viziunea asupra sănătăţii. Astfel, percepţia gustului, a caloriilor şi a valorii poate fi alterată semnificativ atunci când un produs este prezentat drept organic, scrie Daily Mail.

Experimentul, pentru care cercetătorii au recrutat 115 oameni de la un centru comercial local, a presupus testarea de către aceştia a trei perechi de produse: două iaurturi, două prăjituri şi două pungi de chips.

În cadrul fiecărei perechi, un produs a fost etichetat "organic", iar altul - "normal". Aspectul pe care nu l-au observat a fost că cele două produse erau, în fiecare caz, organice.

Participanţilor li s-a cerut să evalueze gustul şi conţinutul de calorii din fiecare aliment, precum şi să numească un preţ pe care l-ar plăti pentru ele.

Desfăşurarea experimentului a demonstrat că eticheta de "organic" a influenţat considerabil percepţiile consumatorilor. În ceea ce priveşte prăjiturile şi iaurtul, participanţii au estimat că au cu mult mai puţine calorii atunci când au fost etichetate "organice", arătându-se dispuşi să plătească mai mult cu până la 23,4 la sută pentru ele.

Percepţia asupra aspectelor nutriţionale ale acestor produse a fost de asemenea modificată. Prăjiturile şi iaurtul cu eticheta "organic" au fost considerate, după gust, ca având mai puţine grăsimi decât cele normale, în timp ce prăjiturile şi cartofii "organici" au fost considerate a fi mai nutritive.

Eticheta a păcălit şi papilele gustative ale oamenilor: în cazul celei cu "organic",  cartofii au lăsat impresia ca fiind mai apetisanţi, iar iaurtul, ca având mai multă aromă.

Pe de altă parte, cercetătorii au evidenţiat că oamenii care consultă cu regularitate etichetele cu aspecte nutritive, cei care cumpără regulat mâncare organică şi cei care obişnuiesc să recicleze sunt mai susceptibili la efectul acesta pe care îl are denumirea de "organic".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum te pot păcăli etichetele produselor "sănătoase".
 Vizualizări articol: 1327 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.54/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 13 voturi
Cum te pot păcăli etichetele produselor "sănătoase"3.5513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei