"Dieta în somn", regimul minune care te ajută să pierzi în greutate în timpul nopţii prin consumul unor cocteiluri, este completată de programul de 24 de minute, o serie de exerciţii simple şi rapide care, făcute în câteva zile ale săptămânii, asigură menţinerea corpului în cea mai bună formă.
Prima parte a dietei în somn, creată de medicul american Caroline Apovian, de la Boston Medical Centre, te ajută să slăbeşti peste 3 kilograme în doar o săptămână, fără a scoate din meniu alimente precum cartofii şi pastele sau băuturile alcoolice.
Ea se bazează pe consumul a trei cocteiluri speciale într-o zi a săptămânii, zi în care este evitat orice alt aliment, în restul de şase zile alimentaţia revenind la mâncare sănătoasă care să ajute la recuperarea energiei.
A doua parte a acestei diete asigură menţinerea masei musculare şi a siluetei. Potrivit medicului Apovian, cele 30 de minute sau mai multe de mişcare zilnică recomandate ar putea, de fapt, să fie factorul care previne atingerea obiectivului stabilit de pierdere a kilogramelor, scrie Daily Mail.
"De zeci de ani, dietele promovează exerciţiile aerobice ca fiind cea mai bună modalitate de a arde calorii şi de a da jos kilograme", explică ea. "Dar combinaţia dietelor cu un număr foarte scăzut de calorii cu ore de exerciţii cardiovasculare ar putea aduce corpul într-o stare catabolică (n.r. transformarea unor substanţe organice asimilate de organism în produse mai simple, care sunt eliminate) în care energia este luată din muşchi".
Astfel, Apovian a dezvoltat un plan simplu de exerciţii care, prin îmbunătăţirea metabolismului, nu doar menţine muşchii, ci adaugă la masa musculară, fără să dea corpului un aspect nedorit.
Exerciţiile presupuse de acest plan, pe care medicul îl recomandă de patru ori pe săptămână, întăresc aproape fiecare grupă majoră de muşchi, îmbunătăţind în acelaşi timp echilibrul şi flexibilitatea.
Cum funcţionează:
Începe fiecare antrenament cu o "încălzire dinamică" de trei minute. Scopul este de a încălzi toţi muşchii organismului şi de a creşte pulsul.
Treci rapid printr-o serie de exerciţii pentru mâini şi picioare: mergi pe loc ducând genunchii cât de sus poţi; apoi mută picioarele în spate, atingând şezutul cu călcâiele în timp ce mergi; leagănă-ţi picioarele dintr-o parte în alta, mişcând braţele deasupra şi în jurul capului.
Apoi, cu ochiul pe cronometru, treci la exerciţiile de antrenare a forţei, în două minute de lucru intens intercalate cu un minut de activitate aerobică puternică. Aceste 60 de secunde trebuie să îţi facă inima să bată mai repede: încearcă să mergi cu viteză, să păşeşti pe loc (procedeu descris la punctul anterior), să faci sprinturi rapide, să alergi pe scări în sus şi în jos sau să faci sărituri.
Fiecare exerciţiu de antrenare a forţei este făcut astfel încât să acţioneze asupra unui grup de muşchi - de la şezut, picioare şi abdomen, până la piept şi braţe - concentrându-se pe cele mai mari grupe de muşchi pentru un impact maxim.
Cel mai important lucru este să te mişti repede fără să iei pauze şi să diversifici selecţia de exerciţii de fiecare dată, pentru a păstra grupele diferite de muşchi în mişcare. Începe la nivelul cel mai simplu, dar ajustează gradul de dificultate pe măsură ce câştigi forţă şi te apropii de forma dorită.
Cum să ţii kilogramele departe pe termen lung
Când atingi greutatea ideală, adaugă medicul, este foarte important să nu revii la vechile obiceiuri alimentare proaste. Astfel, ziua din săptămână bazată exclusiv pe cocteiluri, din prima parte a dietei, poate avea următoarele modificări, la alegere:
· adăugarea unor mici gustări din alimente integrale, precum legume crude sau iaurt de fructe fără grăsimi;
· înlocuirea unuia dintre cocteiluri cu o masă obişnuită;
· înlocuirea a două cocteiluri cu o masă din planul pe şase zile.
Şi planul de şase zile poate fi modificat pentru diversificarea produselor, precum:
· dublarea consumului de legume amilacee (cartofi, păstârnac, porumb, mazăre, dovleac) la aproximativ 200 de grame pe zi;
· introducerea unui plus de una sau două porţii de cereale integrale pe zi;
· consumul în plus de grăsimi sănătoase (nuci, seminţe, avocado).