În cursul zilei de ieri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava au fost recepţionate lucrările de reabilitare, reorganizare şi modernizare executate la secţiile Pediatrie, Oftalmologie, Reumatologie, Obstetrică - Ginecologie şi Neonatologie.
Pentru secţiile de Pediatrie, Oftalmologie şi Reumatologie, principalele lucrări de amenajare şi reabilitare au constat în: montarea uşilor din PVC, pardoseli covor PVC, placarea pereţilor şi a pardoselilor cu faianţă şi gresie, tapetarea pereţilor cu PVC, montarea tavanelor suspendate, lucrări la instalaţii sanitare, termice şi electrice şi la instalaţiile de gaze medicale (oxigen). Totodată, toate saloanele au fost dotate cu instalaţii cuprinzând prize de oxigen, vacuum, aer comprimat şi avertizoare de fum.
Vasile Rîmbu, managerul SJU Suceava, a declarat: “În cadrul strategiei de dezvoltare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, reorganizarea, reabilitarea şi modernizarea secţiilor în conformitate cu normele şi standardele prevăzute de legislaţia în vigoare sunt o prioritate. Aceste lucrări au ca scop asigurarea unor condiţii de spitalizare moderne, cât şi dezvoltarea şi eficientizarea serviciilor medicale acordate pacienţilor”.
La inaugurare au mai fost prezenţi: prefectul judeţului – Florin Sinescu, preşedintele Consiliului Judeţean – Cătălin Nechifor, primarul municipiului Suceava – Ion Lungu, subprefectul judeţului - Constantin Harasim.
Investiţii de aproape 500.000 de lei pentru secţia de Oftalmologie
Prima inaugurare a fost făcută la lucrările de la secţia de Oftalmologie, secţie care are 25 de paturi şi 18 salariaţi. Anual sunt internaţi peste 1.200 de pacienţi. În cadrul secţiei a fost amenajată o nouă sală de operaţie, dotată cu echipamente de ultimă generaţie, respectiv microscop operator, aparat de facoemulsificare, biometru, pahimetru etc. Valoarea lucrărilor de modernizare s-a ridicat la 400.845 de lei. Totodată, în scopul asigurării unor condiţii de spitalizare moderne, secţia a fost dotată cu paturi, saltele şi mobilier medical nou, în valoare de 78.883 de lei.
Circa 3.600 de internări la Pediatrie, în 2012
Lucrări de modernizare şi reabilitare au fost făcute şi în cadrul secţiei de Pediatrie, secţie cu 80 de paturi şi care cuprinde două compartimente, respectiv terapie acută şi neurologie pediatrică. De serviciile de specialitate ale secţiei beneficiază anual circa 3.600 de pacienţi – sugari, preşcolari, şcolari internaţi cu afecţiuni diverse: boli respiratorii, digestive, neurologice, metabolice etc.
În cadrul secţiei a fost amenajată o bucătărie dietetică ultramodernă, un spaţiu de joacă pentru copii şi o sală de studiu pentru elevi. Valoarea lucrărilor de reabilitare este de 508.115 lei. Totodată, pentru mobilier nou s-au investit 237.019 lei.
Secţia de Reumatologie este singura cu acest profil din judeţ
Secţia de Reumatologie, singura cu acest profil din judeţ, asigură servicii medicale pentru circa 1.100 de bolnavi în fiecare an. Patologia reumatismală s-a diversificat în ultimii ani foarte mult, de la patologie reumatismală degenerativă (boală artrozică, coxartroză etc.) la reumatismul cronic inflamator şi bolile autoimune – poliartrită, spondilartrită anchilozantă, etc.
Valoarea lucrărilor de reabilitare a fost de 55.845 de lei. Pentru mobilier medical nou, paturi şi saltele s-au investit 45.928 de lei.
Secţiile de Obstetrică şi Neonatologie, reabilitate printr-un proiect al Băncii Mondiale
La Spitalul Judeţean Suceava s-a finalizat proiectul „Lucrări civile de reabilitare a secţiilor de Obstetrică şi Neonatologie”, proiect finanţat de Banca Mondială. Proiectul cuprinde lucrări de reabilitare a celor două secţii şi a constat în recompartimentări, finisaje, tâmplărie şi modernizarea instalaţiilor, a dotărilor şi a echipamentelor.
Principalele lucrări efectuate au constat în recompartimentarea, reabilitarea şi modernizarea spaţiilor de la etajele 4 şi 5, amenajarea de saloane pentru reanimarea nou-născuţilor prematur sau subponderali, organizarea unui bloc operator format dintr-o sală de operaţie principală şi patru săli mai mici pentru naştere individuală.
Totodată, pentru asigurarea ventilării şi climatizării aseptice a fost prevăzută o centrală de ventilaţie.
Finisajele s-au realizat la pardoseli (covor PVC de trafic intens tratat biostatic), pereţi (tapet PVC termosudabil, vopsit cu vopsele lavabile antimicrobiene), plafoane, tâmplărie interioară (uşi din lemn pe toc metalic) şi pereţi de compartimentare (din zidărie şi ghips carton).
Spaţiul reabilitat este dotat cu instalaţii de semnalizare a incendiilor, supraveghere video, apelare asistentă, unităţi de climatizare pentru fiecare salon, echipamente de ultimă generaţie. Fiecare salon beneficiază de grup sanitar propriu, aer condiţionat, sistem de oxigen, buton de panică, iar aparatura medicală este de ultimă generaţie (laparoscop, histeroscop), aceasta permiţând lărgirea ariei de intervenţii chirurgicale ginecologice.
Secţia de Neonatologie are 72 de paturi, iar anual sunt îngrijiţi circa 3.100 de nou-născuţi.
Secţia de Obstetrică - Ginecologie are 100 de paturi, iar anual aici sunt internate circa 3.700 de paciente.
(26 feb 2013, 11:36:23