Administrarea de oxigen sub presiune înaltă permite ameliorarea şi restabilirea activităţii neuronale a creierului, afirmă cercetătorii de la Universitatea din Tel-Aviv, al căror studiu a fost publicat de curând în revista PLoS ONE, informează lefigaro.fr.
Binefacerile medicinei hiperbare - plasarea pacientului într-o cameră etanşă ce conţine aer îmbogăţit în oxigen şi la o presiune superioară presiunii atmosferice - sunt numeroase şi nu doar în cazul accidentelor suferite de scafandri.
Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv, coordonaţi de medicul Shai Efrati, i-au găsit o nouă utilizare: restaurarea funcţiilor neurologice din zonele cerebrale vătămate de un accident vascular cerebral, un traumatism sau de maladii metabolice, care au drept consecinţe tulburări de motricitate, psihologice şi de memorie.
Ideea promovată de cercetătorii israelieni este aceea că o concentraţie de oxigen mai ridicată în aerul ambiant poate să conducă la trezirea neuronilor "adormiţi". Creierul consumă 20% din oxigenul prezent în corp, fapt care permite ca 5-10% dintre neuroni să funcţioneze simultan.
Savanţii israelieni au efectuat acest studiu pe un eşantion de 74 de persoane care au suferit, cu 6-36 de luni în urmă, un accident vascular cerebral. Voluntarii au fost împărţiţi în două grupuri: unul a beneficiat de un tratament hiperbaric încă de la începutul studiului, iar celălalt a început tratamentul două luni mai târziu, menţinându-l timp de alte două luni. Tratamentul hiperbaric a constat în 40 de şedinţe de câte două ore, de cinci ori pe săptămână, în rezerve etanşe cu aer îmbogăţit cu oxigen.
Activitatea cerebrală a pacienţilor a fost monitorizată cu o serie de tehnici care ţin de domeniul imagisticii medicale. Analiza imaginilor a arătat că acest tratament conduce la o creştere considerabilă a activităţii neuronale. Printre rezultatele obţinute de acest tratament se numără inversarea paraliziei, o creştere a capacităţii senzoriale, reluarea capacităţii de vorbire, dar mai ales ameliorarea netă a vieţii cotidiene a acelor pacienţi.
Studiul a evidenţiat faptul că neuroplasticitatea creierului poate fi reactivată, chiar la mai multe luni sau chiar ani după producerea unor leziuni cerebrale.