În cursul anului 2012, 25 de sesizări întocmite împotriva doctorilor suceveni au stat în atenţia Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava, cele mai multe finalizându-se fără a se întruni elementele necesare pentru constatarea unei erori sau culpe medicale. Două dintre reclamaţii au fost ulterior retrase. De menţionat este faptul că, în 2012, Colegiul Medicilor Suceava s-a autosesizat şi a demarat anchete în trei cazuri. Primul face referire la decesul datorat complicaţiilor rujeolei în cazul unei fetiţe de 11 ani, elevă în clasa a IV-a la Şcoala Generală Izvoarele Sucevei. Ancheta îl vizează pe medicul Călin Jean Fudulache, suspectat de faptul că nu ar fi vaccinat contra rujeolei fetiţa. Al doilea caz vizează o acuzaţie de malpraxis formulată pe numele a doi medici de la spitalul din Rădăuţi, primul reclamat că nu ar fi sesizat că o femeie era însărcinată în luna a cincea, iar celălalt că ar fi refuzat să opereze o cezariană, în ambele sesizări fiind vorba de aceeaşi pacientă.
Cele trei cazuri sunt încă în curs cercetare, fiind necesare o serie de expertize şi documente pentru ca ancheta să fie finalizată.
Acuzaţiile sucevenilor s-au dovedit a fi nefondate
Potrivit Andreei Munteanu, jurist în cadrul CJM, “cele mai multe dintre reclamaţiile primite în cursul anului trecut au vizat activitatea medicilor de familie, însă multe dintre sesizările pacienţilor au avut la bază motive puerile”. Conform acesteia, în toate cazurile, din analizarea documentelor a reieşit că medicii nu se fac vinovaţi de acuzaţiile care li se aduc, în urma anchetelor stabilindu-se că acuzaţiile erau nefondate.
“Au fost mici neatenţii ale respectivilor medici, însă nu se pune problema de cazuri de culpă medicală”, a mai explicat Andreea Munteanu. Reclamaţiile au adus în vedere cazuri în care medicii de familie au refuzat să primească unii pacienţi care nu aveau programare sau unele greşeli în completarea reţetelor sau a trimiterilor medicale.
O altă sesizare a fost adusă în atenţia CJM de către o suceveancă din Câmpulung Moldovenesc, care acuză întregul corp medical care s-au îngrijit de soţul ei, bolnav de cancer. Pacientul a murit în 2008, însă femeia s-a adresat CJM abia anul trecut, reclamaţiile “neclare şi nepunctuale” vizând medici atât din Iaşi, cât şi din Suceava.
Sancţiunile care pot fi aplicate de către Colegiul Medicilor sunt: mustrare, avertisment, vot de blam, retragerea definitivă a dreptului de practică medicală (se aplică doar în urma unei hotărâri judecătoreşti) şi retragerea temporară a dreptului de practică.
O reclamaţie primită de la începutul anului
În acest an, pe adresa CJM a ajuns o singură reclamaţie. Sesizarea face referire la o interpretare greşită a unui film radiologic, aceasta fiind în curs de cercetare.
În cursul anului 2011, 17 sesizări au fost formulate împotriva doctorilor suceveni, nouă dintre ele finalizându-se fără a se întruni elementele necesare pentru constatarea unei erori sau culpe medicale. De partea cealaltă, cinci medici au primit atenţionări din partea CJM, iar un altul s-a ales cu o mustrare din partea Comisiei de Disciplină, cea care gestionează aceste cazuri.
(15 feb 2013, 13:02:25
dar tot colegi cu acestia sunt unii(barbati si femei) care dupa ce ca sunt prosti gramada(exprimarea este delicata pt.golania lor), nu mai pot de orgoliul maseriei si umbla ca iuda dupa arginti...in timp ce pacientii lor afla ingroziti de la medici din iasi, cluj, tg.mures sau bucuresti pe ce maini au fost la suceava.
felicitari celor care-si fac treaba si salveaza vieti! acestia sunt cu adevarat OAMENI CARORA LE MULTUMESC! ei sunt samburele de calitate al societatii.
RUSINE celor care plimba pacientii din spital pe la cabinetele lor particulare DOAR CA SA-I STOARCA DE BANI!
la ce-o sa le ajute banii cand moartea le va sopti RECE la ureche: AM VENIT SA TE IAU...