Alianța Pacienților Cronici din România lansează cea mai vastă campanie de depistare a infecției cu virusul hepatitei C, desfășurată la nivel național. Proiectul este iniţiatîmpreună cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” şi se desfăşoară sub sloganul: „Hepatita C nu doare. Doar ucide.” Sucevenii interesaţi se pot testa gratuit pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitei C, aceştia putându-se adresa celor nouă laboratoare Dorna Medical din judeţ înscrise în proiect. Din cele nouă laboratoare, unul se află la Vatra Dornei, trei în Suceava, două la Gura Humorului şi câte unul la Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi Fălticeni. Lista cu adresele complete ale centrelor de testare poate fi consultată la adresa www.afladec.net.
Campania are ca scop depistarea precoce a infecției cu virusul hepatitei C, având în vedere că hepatitele virale cronice au un impact deosebit asupra stării de sănătate a populaţiei, în special pe termen mediu şi lung, şi asta din cauza consecinţelor pe care le au dacă rămân netratate: ciroza hepatică şi cancerul hepatic. Pentru a preveni aceste consecinţe, este importantă diagnosticarea cât mai devreme şi tratarea corectă şi la timp a hepatitei cronice C. Singura modalitate de a depista o infecţie cu virusul hepatitei C este testarea.
Iniţiatorii campaniei susţin că „România ocupă locul 1 în Europa ca număr total de cazuri de hepatită C, conform datelor de prevalenţă raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi locul patru ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice, mai exact 44.5 de decese la suta de mii de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori. La noi în ţară se află aproape 10% din cele 12 milioane de persoane care se presupune că sunt infectate cu virusul hepatitei C din întreaga Europă”.
Estimările organizatorilor arată că vârful epidemiei de hepatită C în România va fi atins în jurul anului 2020, din cauza cumulării numărului pacienţilor infectaţi înainte de anul 1989 cu cel al persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje.
Infecția cu virus C („hepatita C”) este o boală transmisibilă. Toate persoanele infectate cu acest virus au potențialul de a-l transmite altor persoane, dar numai prin contact al sângelui persoanei infectate cu sângele unei persoane neinfectate.
Absența simptomelor poate persista zeci de ani, timp în care boala poate evolua către ciroză, boală ce determină tulburarea funcțiilor ficatului.