Doctorii britanici au emis o avertizare în privinţa riscului la care copiii sunt expuşi din cauza părinţilor care îi lasă să petreacă prea mult timp stând jos, fie uitându-se la televizor, fie jucându-se la calculator sau navigând pe internet.
Doctorii avertizează şi în privinţa riscului de obezitate, afecţiuni cardiace şi diabet la care generaţii de tineri se expun din cauza vieţii sedentare, informează Daily Mail.
Chiar şi copiii care fac exerciţii fizice în mod regulat sunt în pericol, pentru că tot au perioade lungi de inactivitate care duc la obezitate.
Drept urmare, experţii îi sfătuiesc pe părinţi să limiteze perioadele din faţa televizoarelor sau calculatoarelor ale copiilor la două ore pe zi.
Un studiu din 2011 al Fundaţiei Mondiale pentru Cercetarea Cancerului arată însă că, în medie, copiii din Marea Britanie depăşesc deja această limită, uitându-se la televizor mai mult de două ore şi jumătate pe zi şi folosind internetul pentru o oră şi 50 de minute pe zi.
Deşi copiii fac exerciţii fizice, explică Dr. Rachel Thompson, şeful departamentului de ştiinţă al Fundaţiei, ei pot dezvolta obiceiuri periculoase dacă li se permite să fie inactivi timp de mai multe ore pe zi.
"Suntem conştienţi că să fii activ din punct de vedere fizic în copilărie înseamnă o mai mare probabilitate că vei continua la fel ca adult", a adăugat ea.
Potrivit agenţiei de cercetare Childwise, copiii petrec o medie de 5,9 ore pe zi în faţa televizorului, a consolei de jocuri sau a computerului, în timp ce ultimele statistici ale Sistemului Naţional de Sănătate din Marea Britanie arată că o treime din elevii din ultimul an de şcoală primară sunt supraponderali sau obezi.
Mecanismul exact al felului în care sedentaritatea cauzează cancerul este încă relativ necunoscut, dar se consideră că activitatea fizică diminuează riscul de cancer prin reducerea inflamării din corp, care este legată de dezvoltarea bolii, a spus Dr. Thompson.
O viaţă activă reduce grăsimea corporală, dar creşte şi sensibilitatea la insulină, reducând astfel riscul de diabet. Pe de altă parte, persoanele supraponderale au un nivel crescut de anumiţi hormoni precum estrogenul, care a fost relaţionat cu riscul crescut pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de sân.
Alte instituţii de cercetare leagă lipsa activităţii fizice de între 6 şi 10 la sută din cazurile de afecţiuni cardiace, de diabet de tip 2 şi de cancerul la sân şi intestin.
Anul trecut, Marea Britanie a fost desemnată una dintre cele mai sedentare populaţii de pe Pământ, proporţia celor consideraţi "inactivi" fiind aproape dublă faţă de cea din Franţa.