Cercetătorii elveţieni au putut să reprogrameze sistemul imunitar al şoarecilor pentru a elimina o maladie autoimunitară, deschizând astfel calea către obţinerea unor tratamente, pentru oameni, contra diabetului juvenil şi a sclerozei în plăci, informează AFP.
În cadrul testelor efectuate pe şoareci, cercetătorii au reuşit să ajungă cu precizie la limfocitele T, considerate o cheie a imunităţii celulare. Disfuncţionalitatea acestor celule se face vinovată de apariţia diabetului juvenil, prin atacarea celulelor pancreasului.
Pentru a elimina agresivitatea globulelor albe, ei au folosit o proteină modificată, care, testată pe şoareci de laborator, a permis eliminarea totală din organism a simptomelor bolii.
Potrivit biologilor de la Ecole Polytechnique Fédérale din Lausanne, această tehnică s-ar putea dovedi foarte eficientă în tratarea diabetului juvenil - denumit şi diabet de tip 1 - şi a sclerozei în plăci pe pacienţi umani.
Primele teste clinice vor începe cel mai devreme în 2014 şi vor trata mai întâi efectele secundare induse sistemului imunitar de un tratament contra gutei, o maladie cronică asociată metabolismului acidului uric.
"Am ales să începem cu această aplicaţie, înainte de diabet şi de scleroza în plăci, pentru că putem să stăpânim şi să înţelegem toţi parametrii", a declarat Jeffrey Hubbell, unul dintre autorii acestui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Stephan Kontos, coautor al studiului, principalul atu al acestei abordări constă în precizia lui deosebită.
"Metoda noastră prezintă foarte puţine riscuri şi nu ar trebui să inducă efecte secundare importante, în măsura în care noi nu vizăm întregul sistem imunitar, ci doar acel tip de limfocite T care sunt implicate în această boală", a adăugat Stephan Kontos.
Cercetătorii elveţieni au înfiinţat şi o companie, Anokion SA, care va coordona aceste studii clinice.
Ei au început, totodată, să testeze în laborator potenţialul acestei abordări asupra sclerozei în plăci, o maladie în care limfocitele T distrug celulele de mielină care formează un strat protector în jurul fibrelor nervoase.
Savanţii elveţieni studiază potenţialul tehnicii lor şi asupra unui alt tip de globule albe, limfocitele B, care joacă un rol important în multe alte maladii autoimunitare.