Depistarea virusului papiloma şi a leziunilor cu risc crescut de cancer de col uterin este posibilă, şi în România, prin testarea ADN HPV, la care un rezultat negativ oferă, ca şi la testul Papanicolau, garanţia că riscul neidentificării bolii este foarte redus, de aproximativ 1 la 1.000.
Testarea, disponibilă în România în laboratoarele Regina Maria şi Synevo, se realizează din celule cervicale recoltate în mediu lichid.
În mod curent, testarea ADN HPV se utilizează ca test complementar sau de confirmare în cazul în care rezultatul citologic obţinut prin metoda Papanicolau este anormal sau la limită.
Compania Roche anunţă, într-un comunicat remis MEDIAFAX, extinderea indicaţiei europene a testului cobas® 4800 HPV pentru screening-ul primar de cancer de col uterin, prin testarea ADN pentru virusul HPV, care descoperă leziuni sensibile.
Infecţia persistentă cu virusul papiloma uman reprezintă principala cauză a cancerului de col uterin la femei. Astfel, genotipurile HPV 16 şi 18 sunt responsabile pentru 70% din cazurile de cancer de col uterin.
"Testarea HPV este o metoda de screening foarte sensibilă. Multe femei pot avea o infecţie cu HPV, dar asta nu înseamnă că au cancer de col uterin. De aceea, este foarte importantă identificarea femeilor care prezintă un risc de a dezvolta cancer de col uterin, scutindu-le în acelaşi timp pe celelalte femei de intervenţii medicale posibil inutile", afirmă Eduardo Franco, director al Diviziei de Epidemiologie a Cancerului de la Universitatea McGill din Montreal, citat în comunicatul companiei.
Testul de screening Papanicolau a scăzut în mod semnificativ incidenţa cancerului de col uterin în ultimii zeci de ani. Testul ADN HPV este însă considerat mai sensibil în ceea ce priveşte identificarea leziunilor - aspect important în cazul unui screening primar.
Conform Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului, în România, anual, peste 3.400 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar 2.000 mor din cauza acestei suferinţe oncologice. România ocupă locul I în Europa în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin.
În lume, anual, aproximativ 275.000 de femei mor din cauza cancerului de col uterin.