Faza a doua: Păstrează kilogramele departe pentru totdeauna
După etapa de tranziţie, dacă vrei să continui să pierzi în greutate şi să te simţi bine, eşti gata să treci la faza a doua.
În această perioadă ar trebui să mănânci în continuare proteine şi multe legume la fiecare masă, dar poţi începe să adaugi la dietă cereale integrale (nu mai mult de trei porţii) şi fructe (două porţii). De asemenea, poţi să îţi intensifici regimul de exerciţii fizice cu mai multă activitate aerobică şi exerciţii de tonifiere.
O porţie de cereale integrale înseamnă oricare dintre următoarele variante: o felie de pâine integrală, jumătate de brioşă integrală, jumătate de chiflă integrală, jumătate de paste integrale sau orez brun, jumătate de cartof copt sau trei cartofi noi în coajă, sau o lingură de cereale integrale.
O porţie de fructe înseamnă o bucată mică de fruct proaspăt, jumătate de pahar de suc de fructe, o linguriţă de fructe uscate sau două linguri de fructe în suc la conservă.
În cadrul acestei etape vei continua să pierzi din kilograme, deşi puţin mai încet decât în faza iniţială, dar este un plan pe care îl poţi urma pe viaţă.
Exemple de meniuri care respectă dieta Dash:
Mic dejun (alege o variantă)
· Un ou fiert feliat cu una sau două felii de bacon slab, gătit la grătar, şi un pahar mic de suc de roşii
· omletă din două ouă cu o felie mică de carne de vită la cuptor şi roşii feliate
· Un rulou din curcan şi brânză (aşază o felie mare de curcan deasupra unei felii de brânză cu nivel redus de grăsime şi înfăşoară-le), plus un pahar de suc de legume
· Omletă din albuş de ou (făcută din două albuşuri de ou) cu şuncă slabă şi ciuperci
· porţie de nuci diverse şi crudităţi (ţelină, ridichi, morcovi, castravete sau ardei).
Gustări (una în timpul dimineţii şi una după-amiază)
· bucată de brânză uşoară şi o porţie de morcovi
· Un iaurt mic fără grăsime şi zece nuci sau caju
· linguriţă de unt de arahide cu batoane de ţelină
· bucată de brânză uşoară cu batoane de ţelină
· Două linguri de brânză de vaci, alături de crudităţi.
Prânz (alege o variantă, plus un pahar de jeleu fără zahăr la desert)
· Un piept de pui la grătar servit cu o salată verde mare cu ulei şi oţet
· Două sau trei rulouri cu şuncă şi brânză, servite cu o lingură de salată de varză crudă, acoperită în dressing din ulei şi oţet, plus castraveţi
· conservă de ton amestecată cu maioneză uşoară şi ardei şi ceapă tăiate fin, alături de o salată mare cu ulei şi oţet
· roşie mare umplută cu brânză de vaci uşoară cu arpagic şi piper negru, servită cu garnitură de salată
· ciupercă Portobello acoperită cu o felie subţire de şuncă şi cu brânză de vaci rasă pe deasupra.
Gustări înainte de cină (opţional)
· Fâşii de ardei roşu cu o lingură de guacamole
· O mână de nuci nesărate şi prăjite sau de fistic (aproximativ 20)
· O lingură de humus cu nivel redus de grăsime plus crudităţi.
Cină (alege o variantă, plus un pahar de jeleu fără zahăr la desert)
· Un burger din carne de vită slabă, la grătar, cu legume aburite
· O porţie de pui la rotisor servită cu salată de legume, cu nuci de pin presărate pe deasupra şi cu dressing din oţet
· O porţie de somon prăjit, plus legume chinezeşti (pentru aromă: o pastă din condimente chinezeşti sau tailandeze)
· Cotlet de porc la grătar cu piure de conopidă şi păstăi cu dressing balsamic
· Salată "three-bean" (salată tipic americană făcută, de obicei, din diverse boabe de păstăi la conservă), plus o salată mare verde.