Peste 200 de persoane, majoritatea pensionari, şi-au verificat ieri gratuit starea de sănătate, în cadrul unei acţiuni organizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, la sediul instituţiei, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.
Timp de patru ore, între 10.00 – 14.00, 236 de oameni şi-au testat fără plată glicemia, colesterolul, greutatea şi tensiunea arterială, investigaţiile efectuându-se sub supravegherea medicilor specialişti în diabet, nutriţie şi boli metabolice de la Spitalul Suceava şi a asistenţilor medicali din cadrul DSP.
Oamenii s-au adunat la sediul DSP încă de la ora 07.00, înainte ca instituţia să-şi deschidă porţile, şi, pentru a fi siguri că nu pierd rândul, au întocmit liste de aşteptare.
În urma testelor, medicii au depistat 30 de persoane cu valori crescute ale glicemiei, 73 cu un nivel ridicat al colesterolului şi 51 cu tensiunea mare, care, după caz, au fost îndrumate către medicul de familie sau medicul specialist.
Medicii: „La fiecare pacient cunoscut cu diabet sunt alte două rămase nediagnosticate”
Dr. Gabriela Creţeanu, şefa secţiei Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului Suceava, a declarat: „Această acţiune de depistare este extraordinară, pentru că la fiecare pacient cunoscut cu diabet sunt alte două rămase nediagnosticate. De obicei, când este diagnosticat, pacientul are deja multiple complicaţii. Sunt afectaţi ochii, rinichii, inima, condiţii în care prevenţia este esenţială”.
Medicul sucevean a recomandat persoanelor cu risc crescut de diabet, cum ar fi cele cu vârsta peste 35 ani, care suferă de obezitate sau au în familie cazuri de morţi subite, bolnavi de diabet şi hipertensiune, precum şi femeile care au născut copii cu greutatea mai mare de 4 kg să-şi facă investigaţiile regulat, cel puţin o dată pe an.
Pensionarii, cei mai mulţumiţi de iniţiativa Direcţiei de Sănătate Publică
Sucevenii, îndeosebi cei în vârstă, au salutat ieri iniţiativa conducerii DSP de a organiza o acţiune gratuită de testare a stării de sănătate, mai ales că accesul la investigaţiile fără plată asigurate de stat este foarte dificil, cu perioade lungi de aşteptare, uneori şi de două luni, în lipsa fondurilor.
Elvira Munteanu a declarat: „Unii pensionari chiar nu-şi permit asemenea investigaţii, costă foarte mult. Eu nu mi le-am mai făcut de un an sau chiar doi. Mi-au găsit glicemia un pic crescută, dar nu am încă diabet”. „Analizele mi-au ieşit foarte bune şi am fost felicitat de doamna doctor. Doar tensiunea un pic mărită, probabil din cauza efortului de a urca scările”, a mărturisit şi Marcel Popişteanu.
De menţionat că acţiunea de testare gratuită organizată de DSP nu s-a adresat tuturor categoriilor de persoane, ci doar celor peste 35 de ani, celor care sunt supraponderale sau care au istoric familial pozitiv pentru diabet zaharat, care au hiperglicemie în antecedente ori sunt hipertensive. De asemenea, nu au fost testate persoanele diagnosticate deja cu diabet.