Două molecule noi, testate cu succes pe oameni, care aparţin unei clase noi de medicamente, s-au dovedit eficiente împotriva calviţiei, informează lefigaro.fr.
După vârsta de 40 de ani, părul majorităţii bărbaţilor începe să se rărească. Însă calviţia androgenică poate să înceapă cu mult timp înainte: ea afectează circa 15% dintre bărbaţii în vârstă de 20 de ani, 30% dintre bărbaţii în vârstă de 30 de ani şi peste 50% dintre bărbaţii trecuţi de vârsta de 50 de ani. Pentru a lupta contra acestui tip de calviţie, nu există prea multe soluţii. Doar două medicamente s-au dovedit pentru moment eficiente: Finasteride şi Minoxidil.
O nouă clasă de medicamente ar putea să fie lansată în curând: cele asemănătoare cu prostaglandinele, potrivit unui studiu publicat pe 26 octombrie pe site-ul Federaţiei Americane de Biologie.
Medicii coordonaţi de Valerie Randall de la Universitatea Bradford din Marea Britanie au testat eficienţa medicamentului Bimatoprost asupra creşterii firelor de păr, realizând trei serii de experimente: două pe linii de celule umane şi una pe şoareci. Pe liniile celulare de foliculi piloşi aflaţi în cultură sau prelevaţi direct de pe pielea umană, oamenii de ştiinţă au constatat faptul că medicamentul Bimatoprost a antrenat recreşterea părului. Atunci când produsul a fost aplicat direct pe pielea rasă a şoarecilor, firele de păr au început să apară.
Pentru specialişti, aceste rezultate sunt absolut conforme cu efectele aşteptate pentru aceste molecule, folosite iniţial sub formă de colir pentru a trata glaucomul. "Prin administrarea acestor medicamente asemănătoare prostaglandinelor, sub formă de colir, medicii au constatat că firele de păr au devenit mai lungi, mai groase şi mai pigmentate", a declarat medicul dermatolog Pascal Reygagne, directorul Centrului medical Sabouraud. De atunci, medicamentul Bimatoprost este comercializat în Statele Unite pentru a trata hipotricoza firelor de păr, o alopecie congenitală ce constă în raritatea sau absenţa totală a firelor de păr.
O altă moleculă din aceeaşi familie, Lanatoprost, şi-a demonstrat de curând eficienţa în cazul bărbaţilor. 16 bărbaţi cu calviţie uşoară sau moderată au participat la acest studiu: medicii au aplicat asupra a două zone de pe pielea lor medicamentul Lanatoprost sau placebo. După 24 de săptămâni, cercetătorii au observat o densitate crescută a părului în zona tratată cu Lanatoprost în comparaţie cu valorile iniţiale şi cu zonele tratate cu placebo.
Ca în cazul tuturor medicamentelor disponibile în perioada actuală, e mai bine să se acţioneze cât mai repede posibil. Calviţia depinde de anumiţi hormoni masculini, mai ales de testosteron. Acest hormon, odată transformat în dihidrotestosteron (DHT) de o enzimă, 5 alfa-reductază, accelerează procesul de generare a firelor de păr, care se reînnoiesc tot mai repede. Foliculii se epuizează, firele de păr devin tot mai subţiri şi apoi foliculii mor.
Odată ce foliculul pilos a murit, singura soluţie ce poate fi avută în vedere este o microgrefă de păr. Este o operaţie lungă şi costisitoare. De aceea trebuie acţionat din timp. Însă în aceste cazuri, tratamentele trebuie administrate continuu, întrucât efectele lor nu durează. "Or, aceste medicamente asemănătoare prostaglandinelor, care sunt utilizate în doze foarte slabe în colire, costă foarte mult şi trebuie să fie utilizate concentrate şi în cantităţi mult mai importante pentru a face părul să crească din nou", explică medicul Pierre Bouhanna, dermatolog la spitalul Saint-Louis din Paris.
Deşi pista prostaglandinelor pare interesantă în lupta contra calviţiei, şi alte metode sunt avute în vedere, precum aceea care are la bază factorii de creştere. Însă, toate aceste tratamente pot deveni eficiente cu o singură condiţie: ca părul să nu fi dispărut complet de pe zonele tratate.