Botoxul, un compus folosit în tratamentele antirid, poate fi folosit în tratarea rinitei alergice - numită mai comun febra fânului -, primele teste în acest sens fiind foarte promiţătoare, informează AFP.
Potrivit profesorului Philip Bardin, de la Monash Medical Centre, asociat al Monash University din Melbourne, "molecula Botox a fost reprogramată pentru a putea penetra organismul prin piele şi fosele nazale".
Febra fânului - o inflamaţie cronică a mucoasei nazale - se manifestă cel mai adesea prin scurgeri nazale, strănuturi repetate şi ochi înlăcrimaţi. Poate provoca, de asemenea, tulburări ale somnului şi o scădere a capacităţii de concentrare.
În cursul primelor teste, botoxul a fost aplicat sub formă de gel, pe nas, pentru a acţiona asupra nervilor responsabili cu simptomele acestei alergii.
Injecţiile cu botox, substanţă al cărei principiu activ - toxina botulinică A - este o neurotoxină derivată din bacteria care provoacă botulism, sunt folosite în cosmetică pentru paralizarea anumitor muşchi responsabili cu producerea ridurilor.
Iniţial, în 1989, botoxul a fost aprobat de Agenţia americană a medicamentelor (FDA) pentru a trata spasmele musculare din jurul ochilor. Ulterior, în ţări precum Marea Britanie, SUA şi altele, botoxul a fost aprobat în tratamentul contra migrenelor.
Recent, FDA a autorizat lansarea unor medicamente pe bază de botox pentru a trata anumite forme de incontinenţă urinară la persoanele suferind de tulburări neurologice.