Orice pastile, de la cele pentru o simplă răceală la cele pentru diabet sau cancer, pot fi completate de un chip minuscul digerabil, care să informeze pacientul dacă şi-a urmat întocmai tratamentul, graţie unei invenţii aprobate în iulie de Administraţia alimentară şi a medicamentelor din SUA.
Potrivit Reuters, chip-ul ataşat pilulelor le va spune pacienţilor dacă şi-au luat pastilele sau îi poate atenţiona pe aceştia să le ia dacă uitaseră. De asemenea, acesta poate atenţiona pacienţii că au fost inactivi pentru prea mult timp, sugerându-le să facă o plimbare.
Senzorul ataşat la pastilă va fi conectat de un plasture purtat pe trunchi, care îl va atenţiona pe pacient printr-un şoc electric de mică intensitate, care va avea o durată de câteva minute.
"În ansamblu, pacienţii îşi iau medicaţie doar pe jumătate", spune Eric Topol, director ştiinţific la Scripps Health, un serviciu medical non profit.
Această tehnologie digitală de feedback privind administrarea pastilelor în mod corespunzător a fost dezvoltată de compania Proteus Digital Health Inc. din California şi a atras deja investiţii din partea gigantului elveţian producător de medicamente Novartis şi a companiei japoneze Otsuka Holdings.