Moringa oleifera, o plantă tropicală originară din India, care este numită şi „arborele vieţii”, câştigă tot mai mult teren în Africa, fiind considerată o oportunitate pentru a îmbunătăţi starea de sănătate, dar şi pentru a limita malnutriţia în comunităţile mai sărace, relatează www.ditadifulmine.com.
În Sierra Leone, Moringa a fost descrisă de ministrul agriculturii, Sam Sesay, ca fiind „cea mai hrănitoare plantă de pe Terra, dat fiind că fiecare parte din plantă are valori nutritive şi medicinale care au proprietatea de a vindeca peste 300 de boli, inclusiv hipertensiunea şi diabetul. În curând, cultivarea plantei tropicale Moringa în Sierra Leone ar putea pune pe linie moartă mulţi medici”.
Moringa oleifera este o plantă care, într-adevăr, are nenumărate utilizări şi proprietăţi medicinale. În 2010, şi-a demonstrat utilitatea pentru purificarea apei datorită unui proces deloc costisitor, care reduce numărul de bacterii cu peste 90% fără utilizarea nici unui alt filtru suplimentar.
În plus, din Moringa oleifera se pot obţine şi substanţe medicale precum antiseptice, compuşi pentru tratarea reumatismului, dar şi a muşcăturilor de şarpe, precum şi substanţe care se utilizează pentru prepararea şamponului sau a produselor de igienă pentru sport. Acestea sunt, pe scurt, doar câteva dintre posibilele utilizări ale acestei plante extraordinare.
Proprietăţi alimentare
În plus, proprietăţile sale alimentare sunt de-a dreptul surprinzătoare. Fiecare parte din Moringa oleifera este comestibilă, indiferent că este proaspătă, fiartă sau conservată luni în şir sub cerul liber: seminţele pot fi consumate proaspete sau coapte, florile au gust similar ciupercilor, rădăcinile sunt utilizate drept condiment, iar frunzele par să fie o adevărată mană cerească.
Frunzele de Moringa oleifera conţin o cantitate semnificativă de beta-caroten, vitamina C, vitamina A, proteine, fier şi potasiu. O singură linguriţă de praf din frunze de Moringa poate furniza laptelui matern o cantitate suplimentară de 14% proteine, de 40% calciu şi de 23% fier. Potrivit UMCOR (United Methodist Committee on Relief), planta conţine aproximativ 46 de antioxidanţi şi este capabilă să elibereze organismul de acumulările de toxine şi să întărească sistemul imunitar.
„Are un conţinut de vitamina C de şapte ori mai mare decât portocalele, de patru ori mai mult calciu decât laptele, de patru ori mai multă vitamina A decât morcovii şi de trei ori mai mult potasiu decât o banană”, a explicat oficialul guvernamental Fomba James. În aceste condiţii, este uşor de înţeles potenţialul unei astfel de plante într-o ţară precum Sierra Leone, unde 70% din populaţie trăieşte cu mai puţin de un dolar pe zi şi 25% dintre copii mor înainte de a împlini cinci ani. De altfel, în ultimul deceniu, cultivarea de Moringa oleifera a fost promovată în diferite state africane.