Debutul noului an şcolar ar putea determina creşterea numărului bolnavilor de meningită, a declarat, ieri, directorul executiv adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, care a arătat că boala se răspândeşte mai uşor în colectivităţi şi îndeosebi în şcolile şi grădiniţele care nu sunt alimentate cu apă curentă.
Riscurile ca epidemia să se extindă sunt cu atât mai mari cu cât, în judeţ, numărul unităţilor de învăţământ care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, pentru că nu îndeplinesc condiţiile minime, sunt de ordinul sutelor.
Sute de elevi vin la şcoală cu apă de acasă şi nu au unde se spăla pe mâini
Un control efectuat anul trecut de DSP Suceava a arătat dezastrul din sistemul educaţional, dezastru care se menţine la aceleaşi cote şi în 2012: sute de elevi vin la şcoală cu apă de acasă şi nu au unde se spăla pe mâini, însituaţii greu de imaginat pentru perioada în care trăim fiind şi câteva mii de copii care învaţă în unităţi cu toalete insalubre sau săli de clasă lăsate în paragină.
Între timp, în judeţ, numărul persoanelor afectate de meningită creşte de la o săptămână la alta. Astfel, în intervalul 20-26 august, la Spitalul de Urgenţă Suceava au fost internate din cauza acestei afecţiuni şapte persoane cu vârste cuprinse între 5 şi 34 ani. Patru din totalul pacienţilor, respectiv trei copii şi un adult, provin din municipiul Suceava, restul bolnavilor fiind din comunele Dărmăneşti, Dumbrăveni şi Zvoriştea, unde s-a înregistrat câte un caz.
Epidemia de meningită numără în momentul de faţă 308 cazuri
Până în prezent, numărul bolnavilor de meningită din judeţ a ajuns la 308. La această oră, în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava mai sunt internaţi nouă pacienţi, toţi cu forme uşoare şi medii de boală, cu evoluţie favorabilă sub tratament.
Pentru prevenirea unor noi cazuri de boală, directorul executiv adjunct medical al DSP Suceava continuă să recomande respectarea regulilor de igienă personală. Pe de altă parte, până la începerea noului an şcolar, unităţile de învăţământ vor fi evaluate din punct de vedere al igienizării, aprovizionării cu apă, dotării cu materiale de curăţenie şi dezinfecţie, a mai spus dr. Cătălina Zorescu.