Un tratament eficient contra căderii părului, cauzată de acţiunea unei enzime, ar putea fi lansat pe piaţă peste cel mult doi ani, informează dailymail.co.uk.
Tratamentul ar putea fi disponibil chiar mai devreme, întrucât autorii acestei descoperiri negociază deja cu câteva companii producătoare de medicamente şi ar putea lansa un nou medicament într-un timp relativ scurt.
Cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite, coordonaţi de medicul George Cotsarelis, susţin că au descoperit cauza care determină căderea părului: o enzimă care împiedică maturizarea foliculilor de păr.
Medicamentele care blochează această proteină sunt deja disponibile pe piaţă, fiind folosite la tratarea astmului şi a alergiilor.
George Cotsarelis şi echipa lui de dermatologi au descoperit că enzima Prostaglandin D2 (PGD2) împiedică foliculii de păr să ajungă la maturitate.
Legătura dintre factorul genetic şi apariţia cheliei este cunoscută de multă vreme de cercetători, însă aceştia nu au identificat niciodată cauza exactă.
Atunci când savanţii de la Universitatea Pennsylvania au analizat scalpul unor bărbaţi chei, ei au descoperit concentraţii de PDG2 de trei ori mai mari în zonele în care firele de păr începeau să se subţieze.
Aceeaşi echipă descoperise anterior că bărbaţii chei aveau în continuare celule capabile să producă fire de păr, însă acestea nu reuşeau să ajungă la maturitate.
Se crede că proteina PGD2 împiedică celulele să se maturizeze, iar prin împiedicarea acţiunii ei, firele de păr vor putea să crească din nou.
În testele realizate în laborator pe şoareci, această substanţă a oprit creşterea părului, fapt care confirmă teoria cercetătorilor americani.
Agenţii care blochează acţiunea enzimei sunt comercializaţi sub forma unor pastile contra astmului şi a alergiilor, însă ei ar putea fi fabricaţi sub forma unei loţiuni ce ar putea fi aplicată pe pielea capului.
Testele de laborator sugerează faptul că tratamentul va putea să le ajute şi pe femeile care încep să îşi piardă părul.
Aproximativ 40% dintre femei suferă din cauza căderii părului, în urma schimbărilor de natură hormonală ce apar la menopauză.
Pentru bărbaţi, acest procent este semnificativ mai mare, odată cu înaintarea în vârstă.
Astfel, până la vârsta de 50 de ani, aproape jumătate dintre bărbaţi prezintă "tiparul" cheliei masculine, iar procentul urcă până la 70% pentru bărbaţii în vârstă de peste 70 de ani.
Bărbaţii care se confruntă cu această problemă au opţiuni limitate în ceea ce priveşte tratamentele disponibile pe piaţă. Transplantul de păr este dureros şi costisitor, iar succesul său stă adeseori sub semnul întrebării.
Singurele două medicamente disponibile pe piaţă prezintă riscuri crescute de efecte secundare. Propecia, un medicament ce blochează acţiunea testosteronului, poate să provoace impotenţă, iar cel de-al doilea medicament, Amexidil, care creşte fluxul sangvin din zona foliculilor de păr poate de multe ori să accelereze căderea părului.
Un alt tratament constă în prelevarea de celule adipoase din zona abdomenului şi injectarea lor în zona scalpului pentru a "energiza" procesul de creşere a firelor de păr.