Un cocktail inedit de antibiotice, produs cu costuri foarte mici, a generat rezultate promiţătoare contra tuberculozei, oferind o speranţă oamenilor de ştiinţă care se confruntă cu o înmulţire îngrijorătoare a cazurilor de tuberculoză rezistentă la tratamentele actuale, informează AFP.
"Această nouă combinaţie de medicamente distruge peste 99% din bacteriile tuberculozei din expectoraţiile pacienţilor în primele două săptămâni de la începerea tratamentului", a declarat Mel Spigelman, preşedintele organizaţiei TB Alliance, cu ocazia publicării unui articol despre acest nou cocktail de medicamente.
Rezultatele unui studiu de fază II pentru noua combinaţie sugerează faptul că tratamentul ar putea fi redus la "patru luni sau poate chiar mai puţin", de la 6-30 de luni cât este cazul pentru tratamentele actuale, a spus preşedintele TB Alliance, o organizaţie non-profit înfiinţată cu scopul de a descoperi tratamente mai eficiente împotriva tuberculozei.
Aceste rezultate sunt încurajatoare în faţa unei maladii care cunoaşte un progres vertiginos în ţările sărace, cu atât mai mult cu cât noul tratament potenţial are un cost net inferior - "cu circa 90%" mai mic faţă de tratamentele existente", afirmă Mel Spigelman.
Cu 9 milioane de cazuri noi depistate în fiecare an şi circa 1,4 milioane de decese pe an, tuberculoza este a doua cauză de mortalitate în topul maladiilor infecţioase, după SIDA. Aceste două maladii sunt adeseori asociate.
Noua combinaţie de medicamente, denumită PaMZ, constă în combinarea unui "medicament candidat" pentru tratarea tuberculozei, al cărui nume codat este "PA-824", cu moxifloxacin - un antibiotic deja existent, dar aprobat pentru alte maladii infecţioase - şi cu pirazinamid, un antibiotic folosit deja împotriva tuberculozei.
Asocierea acestor medicamente a fost testată cu succes în cadrul unui test de doar două săptămâni, în două centre medicale din Africa de Sud.
Andreas Henri Diacon, profesor la Universitatea Stellenbosh din Africa de Sud, coordonatorul acestui studiu, consideră că "rezultatele studiului oferă medicilor, care se află în primele linii în lupta contra epidemiei de tuberculoză, perspectiva unui instrument mai eficient şi mai rapid pentru a opri maladia".
Tratarea cu o singură combinaţie de medicamente atât a formelor convenţionale, cât şi a formelor rezistente ale bolii, ar permite simplificarea tratamentelor anti-tuberculoză pe scară mondială, afirmă acest medic pneumolog, autorul unui articol despre acest studiu, publicat luni în revista medicală The Lancet.