Un sugar de 5 luni a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, după ce părinţii au observatprezenţa unei căpuşe în zona urechii. Bebeluşul, o fetiţă de etnie romă din localitatea Mironu, a fost muşcat de căpuşă joi. După extragerea insectei, medicii au recomandat pentru sugar un tratament preventiv, cu antibiotice, împotriva bolii Lyme.
Muşcătura de căpuşă poate fi extrem de periculoasă pentru copii şi adulţi deopotrivă, fiind vectorul transmiterii multor boli, printre care şi Lyme.De la începutul anului, boala Lyme a fost depistată deja la două femei, ambele din Rădăuţi (o angajată a unei societăţi de turism şi o fostă asistentă medicală de la secţia Boli Contagioase).
16 persoane suspecte de boala Lyme
Alte 16 persoane sunt suspecte de această afecţiune, foarte greu de depistat şi tratat: şase din Rădăuţi, patru din Vatra Dornei, trei din Suceava, două din Fălticeni şi una din Câmpulung Moldovenesc.
Medicii avertizează că, în această perioadă, riscurile de îmbolnăvire prin infectarea cu patogeni transmişi de căpuşe au crescut, mai ales în cazul persoanelor care petrec mult timp în aer liber.
În ultima lună, 320 de persoane au ajuns la spital după ce au fost muşcate de căpuşe, arată o statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, prezentată ieri de directorul executiv adjunct medical al instituţiei, dr. Cătălina Zorescu.
Potrivit evidenţelor, numai săptămâna trecută, la spitalele din judeţ s-au prezentat 92 de persoane muşcate de căpuşe: 34 la Suceava, 25 la Rădăuţi, şase la Fălticeni, şapte la Vatra Dornei, 14 la Câmpulung Moldovenesc, cinci la Gura Humorului şi una la Siret.
Unde şi când se pot efectua teste pentru depistarea bolii Lyme şi cât costă acestea
Din cei 92 de pacienţi, 53 au fost bărbaţi, iar restul femei. Pe grupe de vârstă, situaţia este următoarea: între 0 şi10 ani - 13 cazuri, între 11 şi 20 de ani – 12 cazuri, între 21 şi 30 de ani - zece cazuri, între 31 şi 40 de ani – 11 cazuri, între 41 şi 50 de ani – şapte cazuri, între 51 şi 60 de ani - 18 cazuri, între 61 şi 70 de ani – nouă cazuri, între 71 şi 80 de ani – opt cazuri şi peste 81 de ani – patru cazuri.
Dr. Cătălina Zorescu a informat ieri că testele pentru depistarea bolii Lyme nu se efectuează gratuit, prin Direcţia de Sănătate Publică, pentru toate persoanele muşcate de căpuşe.
Din motive financiare, DSP asigură investigaţiile doar pentru pacienţii care prezintă simptome specifice şi la care suspiciunea de boală Lyme a fost ridicată de un medic infecţionist. Testele se recomandă a se efectua după cel puţin trei săptămâni de la muşcătura de căpuşă, deoarece „se testează prezenţa anticorpilor în sânge, care nu apar imediat, ci după câteva săptămâni”.
În laboratoarele private, un test pentru depistarea bolii Lyme costă circa 160 de lei. Probele de sânge recoltate de la pacienţi se lucrează la Bucureşti, iar rezultatele sunt disponibile într-o săptămână.