Un studiu american a confirmat faptul că servirea mesei în familie reduce riscul de declanşare a obezităţii la copii, informează lefigaro.fr.
Interzicerea dulciurilor, controlarea consumului de băuturi carbogazoase sau impunerea consumului de legume fac parte din eforturile depuse de unii părinţi care încearcă să asigure o bună sănătate copiilor lor. Cu toate acestea, un obicei simplu ar putea să le uşureze sarcina, diminuând în mod natural riscurile unei alimentaţii nesănătoase: servirea mesei în familie.
Obezitatea infantilă nu este un flagel care vizează doar Statele Unite. În Franţa de exemplu, cele mai recente cifre sunt îngrijorătoare: 18% dintre copii sunt supraponderali, iar 4% sunt obezi. Pericolele (maladii cariovasculare, diabet etc.) sunt cu adevărat reale. O zi de depistare a obezităţii infantile este organizată în fiecare an şi, deşi gastronomia franceză a fost inclusă recent în patrimoniul imaterial UNESCO, "pasiunea" pentru fast-food rămâne încă destul de puternică.
După ce au analizat rezultatele a 70 de rapoarte ştiinţifice, cercetătorii de la Universitatea Rutgers din New York au subliniat încă o dată importanţa pe care o au mesele luate în familie asupra sănătăţii copilului. Pe lângă faptul că favorizează o alimentaţie mai echilibrată, bazată pe fructe, legume, fibre, vitamine şi alimente bogate în calciu, mâncarea preparată în casă contribuie la apariţia unor "reflexe" alimentare mai bune.
Legăturile afective dintre membrii familiei, întărite în timpul meselor, au şi ele o incidenţă asupra modului de alimentaţie. Într-adevăr, "complicitatea care se instalează între părinţi şi copii cu această ocazie conduce la instalarea bazelor pentru o plăcere alimentară care reprezintă condiţia necesară pentru o alimentaţie regulată şi echilibrată", explică Jean-Pierre Corbeau, profesor de sociologie a alimentaţiei la Universitatea din Tours.
Paul Veugelers confirmă această ipoteză. Potrivit acestui cercetător de la Universitatea din Alberta (Canada), "au fost constatate un număr mai mic de copii supraponderali, dar şi un consum mai mic de tutun şi de droguri în rândul copiilor care servesc în mod regulat masa în familie".
În schimb, "dacă există un conflict în familie, micul-dejun, prânzul sau cina pot deveni un adevărat «teatru» unde copiii se vor simţi rău", a adăugat Jean-Pierre Corbeau. Mesele îşi pierd în acest caz efectele binefăcătoare asupra copilului, care va fi obligat astfel să asimileze nutrimentele în momente marcate de stres.
Binefacerile meselor în familie asupra sănătăţii se bazează pe principiul apartenenţei la un grup familial şi pe cel al împărtăşirii valorilor acelui grup. Însă, în categoriile sociale populare, afirmă profesorul Corbeau, masa în familie are de multe ori loc în faţa televizorului. Alimentele însoţite de un consum mediatic pot afecta plăcerea alimentaţiei şi echilibrul alimentar. Totuşi, "televiziunea funcţionează tot mai mult ca un fel de «muzică de ambianţă», furnizând matricea pentru comentarii şi discuţii intergeneraţionale", explică profesorul francez.
Potrivit autorilor acestui studiu, reţeta pentru o bună sănătate a copilului este următoarea: mâncaţi în familie, eventual privind la televizor, dar nu prea mult, şi, mai ales, împărtăşiţi cu ceilalţi membri ai familiei ideile şi temele de discuţie ale zilei.