Cercetătorii francezi de la Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală au anunţat că au conceput un vaccin împotriva unei forme de astm, eficient la şoareci, şi care va intra în curând în faza testelor pe oameni. Potrivit Yahoo!News, peste 300 de milioane de persoane suferă de astm. Această boală cronică respiratorie este cauzată de o reacţie anormală împotriva alergenilor din mediul înconjurător.
Unul dintre cei mai frecvenţi alergeni este Dermatophagiudes farinae, transmis prin acarieni. În testele pe animale de laborator, afectate de alergia astmatică, vaccinul a fost administrat prin două injecţii intramusculare la un interval de trei săptămâni, pentru a provoca anticorpi anti Derf 1. După administrare, s-a observat o scădere semnificativă a sensibilităţii căilor respiratorii aeriene. Cercetătorii au conceput această tehnică de vaccinare pe baza ADN-ul substanţei care declanşează reacţia alergică.
„Decât să administrăm extracte din alergeni periodic, cu scopul de a diminua sensibilitatea, mai eficient este un vaccin care are ca ţintă ADN-ul factorului responsabil de alergie”, a explicat Bruno Pitard, directorul departamentului Inovaţii în Bioterapie din cadrul institutului.
Astmul alergic poate apărea ca răspuns alergic la polen, praf, mucegai, păr de pisică sau cal, vopsele, făină, medicamente, produse chimice.
Criza de astm se manifestă printr-o nevoie acută de aer, respiraţie şuierată, buze vinete, extremităţi reci, transpiraţie abundentă, tuse seacă şi violentă, expectoraţie densă.
Numărul persoanelor astmatice s-a dublat în ultimii zece ani şi în fiecare an aproximativ 250.000 de persoane mor prematur din cauza acestei boli.