vineri, 13 apr 2012 - Anul XVII, nr. 87 (4992)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lucruri pe care nu le ştiai despre pielea ta

 

Orice femeie ştie că trebuie să aibă grijă de pielea ei pentru a fi frumoasă. Însă, deşi mulţi ştim cum să luptăm împotriva ridurilor şi să prevenim diverse afecţiuni, există încă multe lucruri pe care nu toată lumea le cunoaşte despre cel mai mare organ al corpului uman.

Iată care sunt acestea:

1. Aspectul şi textura pielii pot reprezenta indicii despre starea de sănătate a fiecăruia. Uneori, o schimbare a aspectului pielii poate însemna o modificare a stării de sănătate. De exemplu, potrivit medicului Brooke Jackson, director la un centru de wellness din Chicago, hormonii care sunt produşi de glanda tiroidă sunt direct responsabili de grăsimile naturale care protejează pielea, părul sau pigmentul părului. Jackson explică faptul că la o persoană ce suferă de hipertiroidism (boală endocrină care se datorează secreţiei excesive a hormonilor tiroidieni şi care se manifestă prin creşterea glandei tiroide), stratul de epidermă se poate îngroşa şi pielea poate deveni prea moale. Pe de altă parte, o persoană cu hipotiroidism (afecţiune caracterizată prin reducerea secreţiei tiroide) poate prezenta o piele foarte uscată şi îngroşată în zona palmelor şi tălpilor.

2. Toţi oamenii au acelaşi pigment în piele. Melanina, explică medicul Josie Tenore, este un pigment organic prezent în pielea tuturor, indiferent de rasă, acesta fiind responsabil de coloratura normală a pielii, părului şi irisurilor. "Diferenţele de culoare şi de tonuri la oameni din aceeaşi rasă sau din rase diferite sunt date de cantitatea de pigment prezentă în organism şi a modului în care este repartizată", spune Tenore, potrivit site-ului womansday.com.

Şi mai ciudat este că toţi oamenii, indiferent de cât de închisă sau deschisă este pielea lor, au aproximativ acelaşi număr de melanocite, însă acestea produc melanina în funcţie de mai mulţi factori, dând naştere la diverse culori de piele, de exemplu pielea rasei africane conţine mai multă melanină decât cea a rasei caucaziene, explică dermatologul Arnold Oppenheim.

3. Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră elimină celulele moarte mai lent. V-aţi întrebat vreodată de ce pielea copiilor pare întotdeauna rozalie şi proaspătă? Pielea, la orice vârstă, produce celule noi care ajung în final la suprafaţă şi mor, fiind eliminate, pielea celor tineri face acest lucru mai des, potrivit medicului Josie Tenore. "La copii, acest lucru se întâmplă la un interval de două sau trei săptămâni, ceea ce le conferă acea piele strălucitoare. Dar, odată cu înaintarea în vârstă, procesul de descuamare devine mai lent. Mai multe celule moarte rămân la suprafaţă, rezultând o piele mai ternă, mai deshidratată", spune Tenore.

În plus, expunerea directă la soare încetineşte şi mai mult acest proces.

4. Vergeturile pot fi prevenite (până la un punct). Sarcina, fluctuaţiile în greutate şi chiar şi creşterea în perioada adolescenţei pot provoca vergeturi. Acestea pot fi combătute în fazele preliminare, când colagenul şi elastina sunt afectate, iar vergeturile sunt roşii sau violet. Atunci este momentul pentru ca vergeturile să fie tratate cu cremele de specialitate.

5. Melanoamele nu sunt întotdeauna colorate. Dacă urmăreşti doar aluniţele închise la culoare pentru a preveni apariţia cancerului de piele, eşti pe drumul cel bun. Dar, petele maligne nu sunt întotdeauna uşor de descoperit. Melanoamele pot fi roşii, violete, pot să aibă culoarea pielii sau pot fi chiar albe. Cred că le-am văzut în toate culorile, mai puţin verde. Dacă o aluniţă arată ciudat, creşte sau provoacă mâncărimi, trebuie să mergem la dermatolog", susţine Barbara Reed, un dermatolog din Denver.

6. Cantitatea de grăsime din piele dictează tipul de păr ce creşte în zona respectivă. Relaţia dintre păr şi piele este una strânsă. "În zonele în care glandele seboreice sunt mari avem păr subţire, iar acolo unde glandele sunt mici, avem păr mai gros. Oamenii au pielea grasă în zona nasului, deoarece acolo glande seboreice sunt mai mari", explică Arnold Oppenheim.

7. Petele cauzate de înaintarea în vârstă ar trebui să se numească "pete de la soare". Acele pete maro, care au tendinţa de a creşte odată cu vârsta, au mai mult de a face cu expunerea la razele solare decât cu vârsta. "Petele respective sunt rezultatul expunerii la soare. Ele apar pentru că celule de pigmentare se acumulează în partea superioară a pielii", spune Francesca Fusco, dermatolog din New York.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucruri pe care nu le ştiai despre pielea ta.
 Vizualizări articol: 552 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Lucruri pe care nu le ştiai despre pielea ta5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei