joi, 12 apr 2012 - Anul XVII, nr. 86 (4991)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sănătate pentru ochi

Vederea este unul dintre cele mai preţioase daruri oferite de Mama Natură, pentru că fără ea nu ne-am putea bucura de minunăţiile care ne înconjoară. Ochii sunt organe uimitoare şi complicate, compuse dintr-un sistem perfect, care include pupila, retina, corneea, irisul, cristalinul şi nervul optic. Toate aceste elemente sunt părţi componente ale câtorva zeci de subsisteme individuale şi împreună reuşesc să capteze şi să interpreteze peste un milion de semnale în fiecare milisecundă - o performanţă pe care nici cele mai avansate supercomputere nu reuşesc să o realizeze la perfecţie. Ca orice alt organ anatomic, şi ochii pot fi afectaţi de stresul zilnic şi de diverse accidentări şi se poate întâmpla să nu mai funcţioneze la capacitate maximă dacă nu îi îngrijim cum se cuvine. Dacă în prezent aveți o vedere aproape perfectă, trebuie să depuneţi toate eforturile pentru a menţine buna stare a ochilor pe măsură ce înaintaţi în vârstă. Site-ul medsavailable.com vă oferă câteva sfaturi care, pe lângă vizitele periodice la oftalmolog, vă pot ajuta să aveţi mereu ochi sănătoşi şi o vedere de vultur.

 

Alimente pentru sănătatea ochilor

Cele mai multe afecţiuni oftalmologice sunt generate de o alimentaţie nepotrivită, prin urmare, dacă vreţi să vă menţineţi acurateţea vederii trebuie să adăugaţi dietei dumneavoastră alimente propice sănătăţii ochilor. Cele mai multe dintre alimentele considerate benefice pentru ochi conţin vitamine şi elemente nutritive care nu doar îmbunătăţesc acurateţea vizuală, ci şi întârzie instalarea bolilor oftalmologice degenerative. Legumele verzi, în special varza şi spanacul, conţin flavonoidul esenţial quercetină şi antioxidantul rutină, două substanţe care protejează ochii împotriva radiaţiilor ultraviolete şi reduc scurgerile din vasele de sânge capilare în retină. În plus, zincul conţinut în iaurt, leguminoase, cereale integrale şi în unele tipuri de carne promovează sănătatea ochilor prin sporirea producţiei de melanină - un pigment care protejează ochii. În plus, medicii oftalmologi recomandă consumul de alimente bogate în acid gras omega-3, vitamina A şi vitamina E, acestea jucând un rol esenţial în combaterea radicalilor liberi şi fiind benefice pentru dezvoltarea şi funcţionarea retinei.

 

Protecţie solară

Ochii sunt organe extrem de sensibile care, dacă sunt expuse direct la lumina soarelui, pot dezvolta anumite afecţiuni ce în final pot duce la orbire. Razele ultraviolete provenite de la soare pot afecta grav ochii, ceea ce înseamnă că expunerea prelungită a ochilor la soare creşte riscul de apariţie a degenerării maculare odată cu înaintarea în vârstă. Cea mai bună modalitate de a combate acest pericol este protejarea ochilor prin purtarea de ochelari care combat acţiunea nocivă a razelor ultraviolete (UV). Investiţi, deci, într-o pereche de ochelari de soare eficienţi, care să vă asigure protecţie de cel puţin 99% faţă de radiaţiile razelor UVA şi UVB. Chiar dacă preţul este ceva mai mare decât aţi fi dispus să plătiţi, rezultatele pentru sănătate merită efortul. În plus, atunci când vă expuneţi la soare, adăpostiţi-vă pe cât posibil sub o umbrelă sau purtaţi pălării cu boruri mari - aceste măsuri de protecţie asigură blocarea a până la 50% din cantitatea de radiaţii UV.

 

Pauză de la computer

Multe boli ale ochilor apar şi din cauza faptului că petreceţi prea mult timp în faţa monitorului computerului sau la televizor. Dacă lucraţi constant la computer, este recomandat să faceţi o pauză de cinci minute la fiecare 30-60 de minute petrecute în faţa monitorului. Expunerea prelungită a ochilor la radiaţiile monitorului forţează ochii şi cresc tensiunea oculară, simptome care pot crea probleme grave pe termen lung. În ceea ce priveşte timpul petrecut în faţa televizorului, oftalmologii recomandă limitarea acestei perioade la două ore în fiecare zi.

 

Mişcarea promovează sănătatea ochilor

În fine, dar nu în cele din urmă, învăţaţi-vă să urmaţi un program cât de cât stabil de exerciţii fizice. Există numeroase studii care arată că activitatea fizică moderată (de exemplu, plimbările în ritm alert timp de 15-20 de minute zilnic) poate reduce semnificativ riscul unei persoane de a se îmbolnăvi de glaucom. În cadrul acestor studii, pacienţii cu glaucom care au introdus în rutina lor zilnică cel puţin un sfert de oră de mişcare au raportat o îmbunătăţire semnificativă a sănătăţii ochilor - atât de mult încât unii dintre ei nu au mai avut nevoie de tratamentul medicamentos recomandat.

 

Mic dicţionar oftalmologic

Degenerarea maculară este o afecţiune ce include o varietate de boli de natură oftalmologică ce se caracterizeaza prin afectarea vederii centrale, în timp ce vederea periferică rămâne funcţională, afecţiunea aparând în momentul în care retina începe să se deterioreze.
UVA sunt razele ultraviolete nocive mai lungi, care pătrund în ţesuturile profunde şi cauzează îmbătrânirea prematură, aceste radiaţii fiind absorbite de cristalin.
UVB sunt raze ultraviolete mai scurte, care afectează straturile superficiale ale ţesuturilor, la nivel ocular fiind absorbite de cornee şi de ţesutul conjunctiv ocular.
Glaucomul cuprinde totalitatea afecţiunilor oftalmologice în care se produce lezarea nervului optic, rezultând în final pierderea vederii.

(Oana OLARU - Click News)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sănătate pentru ochi.
 Vizualizări articol: 712 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sănătate pentru ochi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei