Alertă la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava din cauza înmulţirii numărului de cazuri de rujeolă în judeţ şi a depistării unui focar de boală în localitatea Vama. Specialiştii instituţiei sunt îngrijoraţi din cauza potenţialului extrem de contagios al bolii, care prezintă şi un risc crescut de apariţie a complicaţiilor, cum ar fi otite, laringite, bronho-pneumonii, encefalite.
Directorul adjunct medical al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a informat ieri că 16 copii din judeţ, cu vârste de 1, 6, 7, 9 şi 11 ani au fost diagnosticaţi cu rujeolă. Şase dintre ei provin din Vama, unde a fost înregistrat un focar de boală, izbucnit iniţial într-o comunitate de romi nomazi şi extins ulterior în rândul localnicilor. „La Vama, primii bolnavi au fost trei copii romi, nevaccinaţi, care au fost sursă de infecţie pentru trei dintre copiii localnicilor cu care s-au jucat, unul nevaccinat şi doi vaccinaţi”, a precizat adjunctul DSP.
Vaccinul, singura măsură de protecţie
Dr. Cătălina Zorescu a declarat că rujeola este cea mai contagioasă afecţiune infecţioasă, singura protecţie împotriva bolii fiind vaccinul, care se administrează în două doze, la vârsta de un an şi în clasa I.
Potrivit datelor centralizate de DSP Suceava, în campania de vaccinare derulată în şcolile din judeţ în ianuarie şi februarie 2012, din totalul copiilor catagrafiaţi, doar jumătate au fost imunizaţi împotriva rujeolei. Nu au fost vaccinaţi copiii ai căror părinţi au respins serul şi cei pentru care la momentul respectiv administrarea vaccinului era contraindicată medical.
„DSP dispune de cantităţi suficiente de vaccin. Serul este foarte bine tolerat şi protejează inclusiv împotriva rubeolei şi oreionului”, a precizat dr. Cătălina Zorescu.
Avertisment OMS: posibilă epidemie de rujeolă în Europa
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat ţările europene cu privire la înmulţirea cazurilor de rujeolă, situaţie care ar putea avea consecinţe asupra „sănătăţii publice şi economiei”. OMS cere statelor să ia măsuri de urgenţă pentru a evita o creştere a numărului de îmbolnăviri în 2012 şi ulterior.
Rujeola este deosebit de virulentă în Europa în perioada februarie-mai. Principala recomandare a doctorilor este imunizarea prin vaccinare. Rujeola este o boală infecţioasă care se transmite extrem de rapid, caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare.