Un test rapid şi ieftin, capabil să depisteze toate tipurile de hepatită C, o boală care afectează aproape 10 milioane de egipteni, a fost creat de o echipă de cercetători de la Universitatea americană din Cairo, informează AFP.
Acest nou test permite reducerea perioadei de "depistare în două etape, care durează mai multe zile, la o procedură unică, ce durează mai puţin de o oră (...) şi cu un preţ ce reprezintă doar o mică parte din costul de funcţionare al instrumentelor de diagnosticare folosite în mod obişnuit", au anunţat reprezentanţii universităţii.
Este vorba de un test chimic lichid, care detectează hepatita C cu ajutorul unor nanoparticule din aur. Testul a fost realizat de o echipă coordonată de medicul Hassan Azzazy.
Detectarea virusului hepatitei C în primele şase luni permite o rată de vindecare de 90%", a subliniat cercetătorul egiptean, care regretă faptul că în ţara lui autorităţile fac prea puţin pentru a lupta contra acestei maladii.
Aproape 10 milioane de persoane suferă de hepatita C în Egipt, potrivit Universităţii americane din Cairo, iar acest virus, transmis prin sânge, contaminează alte 500.000 de persoane în fiecare an.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), între trei milioane şi patru milioane de persoane sunt infectate în fiecare an pe tot globul.
Ţările în care virusul hepatitei C este cel mai prezent sunt Egipt, cu o rată de prevalenţă de 22%, Pakistan (4%) şi China (3,2%), potrivit OMS.
Cele mai multe dintre persoanele infectate cu hepatita C nu pot să se vindece în mod spontan, spre deosebire de hepatita A şi B, întrucât, atunci când virusul este atacat de sistemul imunitar, el suferă mutaţii care devin mai rezistente.
Infectarea se face prin transfuzii sangvine, transplant de organe şi de la mamă la copil.