Un institut de cercetare din Arizona a elaborat un test care ar putea ajuta pe oricine să afle dacă vreuna dintre persoanele în vârstă dragi este predispusă riscului de a se îmbolnăvi de Alzheimer.
Potrivit publicaţiei Daily Mail, chestionarul, compus din 21 de întrebări cu răspunsuri de tip „da” sau „nu”, face diferenţa între neatenţia sau uitarea ce reprezintă un element obişnuit al vieţii şi golurile de memorie care pot semnala primele semne ale maladiei Alzheimer, supranumită şi „boala uitării”. Întrebările sunt formulate nu pentru pacientul care ar putea avea probleme, ci pentru rudele şi familia acestuia, care pot oferi răspunsuri obiective.
Potrivit medicilor de la Institutul de cercetare Banner Sun Health, aşa-numitul „Chestionar Alzheimer” poate semnala prezenţa demenţei moderate, manifestată prin probleme de memorie aparent nesemnificative, dar care pot fi primele semne ale instalării maladiei Alzheimer.
Statisticile medicale arată că boala uitării se instalează în termen de un an după apariţia acestor probleme de memorie, prin urmare chestionarul se poate dovedi util pentru avertizarea atât a pacienţilor, cât şi a apropiaţilor acestora.
Câteva dintre întrebările incluse în test sunt: „Are pierderi de memorie?”, „Repetă afirmaţii sau povestiri în decursul unei zile?”, „Are probleme cu noţiunea timpului sau verifică data de mai multe ori pe zi?”, „Se simte dezorientat în locuri necunoscute?”, „Întâmpină probleme cu folosirea aparatelor electrocasnice?”, „Are probleme de echilibru şi orientare?”, „Are probleme în găsirea cuvintelor atunci când se exprimă?” sau „Confundă membrii familiei?”.
Răspunsurile afirmative sunt notate cu unul sau două puncte, iar cele negative primesc zero puncte, rezultatul maxim care poate fi obţinut fiind de 27. Persoanele în cazul cărora punctajul este mai mic de cinci nu prezintă risc de îmbolnăvire, un scor de cinci până la 14 puncte sugerează faptul că persoana respectivă prezintă demenţă moderată, iar un rezultat mai mare de 14 arată faptul că este posibil ca respectivul pacient să sufere deja de Alzheimer.