Medicii ar trebui să îşi sfătuiască pacienţii să programeze intervenţiile chirurgicale primăvara, după ce un studiu recent a arătat că acest anotimp este cea mai bună perioadă pentru astfel de proceduri medicale. Potrivit Daily Mail, această concluzie a fost formulată după analiza datelor colectate în cadrul unui studiu efectuat de-a lungul câtorva ani, pe un eşantion format din 200.000 de persoane suferind de cancer pulmonar.
Cercetările efectuate au arătat că cele mai multe decese s-au înregistrat în urma intervenţiilor chirurgicale efectuate în lunile de iarnă (cu 33 la sută mai multe decât în restul anului), perioada cu cea mai mare rată de supravieţuire fiind primăvara, mai precis, luna martie. Rezultate similare au fost înregistrate şi în cazul pacienţilor care au suferit alte tipuri de operaţii, în special bypassuri coronariene (intervenţii chirurgicale pentru restabilirea circulației sângelui în urma ruperii unei artere). Cercetătorii din Statele Unite au asociat această „tendinţă” cu variaţiile înregistrate ciclic în cazul unor factori precum sănătatea mentală şi stilul de viaţă.
Sănătatea de-a lungul anului
Alte studii au întregit cercetarea, relevând care sunt riscurile şi avantajele fiecărei luni din an, din punct de vedere medical. S-a „decretat” că, în general, în luna ianuarie nivelul colesterolului din sânge creşte, la fel ca şi incidenţa afecţiunilor gingivale şi a mortalităţii.
În februarie se pare că suntem mai expuşi riscului de a suferi o dezlipire de retină, luna martie - în afară de a fi propice intervenţiilor chirurgicale - este „vârful” sezonului de gripă, luna aprilie aduce o mai mare incidenţă a migrenelor, în timp ce în luna mai se înregistrează cele mai multe cazuri de afecţiuni gastro-intestinale.
Vara aduce cu ea probleme cardiace, în special scăderea tensiunii arteriale în luna iunie. Iulie este „caracterizată” prin creşterea incidenţei ulcerului la nivelul membrelor inferioare, fiind, totodată, luna în care se înregistrează cele mai multe cazuri de apendicită, în timp ce luna august este cea mai bună pentru tratamentul pacienţilor de oncologie.
Odată cu venirea toamnei, în septembrie, simptomele de astm se înrăutăţesc, pentru ca în octombrie să vină rândul simptomelor ulcerului gastric, artritei şi acneei, iar în noiembrie să avem probleme cu plămânii sau cu afecţiunile dermatologice.
La sfârşitul anului, în luna decembrie, se înregistrează un vârf al cazurilor de bronşită, iar riscul unei naşteri premature este mai mare ca niciodată.