Imaginaţi-vă viaţa fără televizor, radio, telefon mobil, calculator sau oricare alt aparat care a devenit indispensabil pentru mulţi dintre noi. Nu însă şi pentru britanica Janice Tunnicliffe, de 55 de ani, alergică la electricitate şi câmpurile electromagnetice. Potrivit adnkronos.it, femeia este nevoită să îşi petreacă serile cu toate luminile stinse, singurul ajutor fiind flacăra lumânării, şi nu face decât să joace şah şi scrable. Afecţiunea femeii este atât de gravă încât vecinul său a fost nevoit să se oprească din a mai naviga pe internet folosindu-se de conexiunea wireless. Britanica, mamă a doi copii, a supravieţuit unui cancer, iar acum se simte rău în prezenţa oricărei tehnologii, ea având dureri de cap, stări de greaţă, dureri în zona pieptului etc.
Din câte se pare, toate aceste simptome au apărut după un ciclu de chimioterapie la care doamna Tunnicliffe a trebuit să se supună în urmă cu trei ani. În urma tratamentului, femeia a rămas cu o moştenire deloc plăcută, o afecţiune extrem de rară, numită electrosensibilitate. Câmpurile electromagnetice create de aparatele aflate în funcţiune pot provoca reacţii foarte grave. Ferestrele din casa în care femeia locuieşte în Wellow, în apropiere de Nottingham, sunt prevăzute cu un sistem de protecţie special, care respinge undele electromagnetice. În plus, la sfârşit de săptămână, doamna Tunnicliffe şi soţul său pleacă din oraş, pentru a se refugia departe de orice semnal electric. Cel mai bine se simte în mijlocul naturii, iar unele dintre cele mai liniştite momente ale sale au fost atunci când o pană de curent a blocat întregul oraş pentru câteva ore.
Departe de lumea dezlănţuită
Femeia a aflat despre afecţiunea sa pe internet şi de-a lungul timpului a învăţat să controleze singură situaţia. Ea se plânge de faptul că nu a primit sprijinul medicilor. Serviciul sanitar britanic a refuzat să îi plătească tratamentul într-un spital privat de specialitate. În opinia medicilor britanici, electrosensibilitatea este o afecţiune psihosomatică. Potrivit Powerwatch, o organizaţie care monitorizează efectele câmpurilor electromagnetice, 3-4 la sută din populaţie poate avea o reacţie „alergică” la tehnologie, însă în puţine cazuri se ajunge la nivelul de gravitate întâlnit la doamna Tunnicliffe.
Cazul britanicei nu este însă singular. În Franţa Meridională, pe culmile masivului muntos Vercors, două femei locuiesc ascunse într-o grotă pentru a scăpa de undele electromagnetice. Anne Cautain şi Bernadette Touloumond susţin că sunt „hipersensibile la undele electromagnetice”. „Nu suport nici un fel de unde electromagnetice, indiferent că este vorba de wi-fi, telefoane celulare sau cabluri de înaltă tensiune. Îmi provoacă nişte arsuri teribile. Din cauza antenelor prezente peste tot, este suficient să ieşim din grotă şi ne simţim rău”, a povestit Cautain. În interiorul grotei este întuneric şi umezeală, iar singurele piese de mobilier sunt două paturi şi o masă. „Totul a început cu câteva semne de arsuri. Nu mai reuşeam să stau la serviciu sau în apartamentul meu”, mai povesteşte Cautain.
(18 ian 2012, 14:07:07