Utilizarea în mod excesiv a telefoanelor tip smartphone, dar şi a celorlalte tehnologii moderne poate avea efecte grave asupra sănătăţii, relatează lastampa.it
Prea mult timp petrecut „în compania” smartphone-ului, a tabletei sau a altor tehnologii similare poate duce la depresie, insomnie şi multe alte probleme legate de stres. Din câte se pare, tot mai multe persoane suferă de aşa-numita „dependenţă de tehnogadget”: smartphone, tabletă, pad şi multe alte aparate similare, care par să fi devenit indispensabile. Toate aceste tehnologii au devenit tovarăşi de nădejde în timpul liber, şi nu numai. Ele au luat locul cărţilor şi al revistelor, pe care obişnuiam să le citim, de exemplu, în timpul unei călătorii cu trenul. Astăzi, oriunde ne aruncăm privirea vedem degete frenetice care se plimbă pe touchscreen-ul telefoanelor sau al altor tehnologii similare. Bineînţeles, tehnologia are avantajele sale, însă la fel ca pentru orice lucru, pentru a beneficia de aceste avantaje, este nevoie de echilibru. În opinia specialiştilor de la Lancaster University (Uk), coordonaţi de Cary Cooper, profesor de psihologie în cadrul instituţiei, utilizarea pentru o perioadă îndelungată a smartphone & Co. afectează simţurile şi îi îndepărtează pe utilizatori de realitate, de oamenii reali şi de problemele reale, de care încep să fugă. Potrivit profesorului Cooper, noile tehnologii pot fi „captivante şi distrugătoare în acelaşi timp, pentru modul în care ocupă mintea, fără însă să o stimuleze”.
Probleme în relaţie
Un recent sondaj al casei farmaceutice Bayer, de exemplu, a demonstrat că 28 la sută dintre femeile care utilizează smartphone sau alte aparate similare au avut probleme în relaţii, în viaţa sexuală şi au dezvoltat chiar şi o anumită depenenţă de a-şi verifica adresa de e-mail şi propriul cont de Facebook.
„Tehnologiile pot crea dependenţă pentru că sunt psihoactive: alterează psihicul şi declanşează sentimente de euforie. O expunere excesivă la o supraîncărcătură de date prezintă riscul real de a ignora sau de a uita informaţii de care avem cu adevărat nevoie şi, în plus, are drept rezultat un control tot mai mic asupra propriei vieţi”, a explicat Cooper. Riscul constă aşadar într-o atrofiere progresivă a funcţiilor cerebrale şi cognitive. „La fel cum folosim liftul în detrimentul scărilor, pur şi simplu pentru că este mai comod, utilizarea redusă a creierului pentru a efectua funcţii sociale şi cognitive cheie poate avea un impact enorm asupra sănătăţii emotive”, a concluzionat Cooper.
Pericol pentru creier
În plus, apariţia telefoanelor multifuncţionale şi acest permanent „du-te, vino” printre mesaje-text, e-mail-uri şi site-uri de socializare ne slăbesc abilitatea de a cerne informaţiile irelevante şi de a prioritiza ceea ce este cu adevărat important.
Astfel, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Standford din California au descoperit că folosirea frecventă a multor sarcini simultan poate afecta memoria pe termen lung.
Concluziile specialiştilor americani sunt susţinute şi de colegii lor de la Universitatea California, din San Francisco, care spun că această activitate de „multi-tasking” poate să afecteze şi performanţele memoriei pe termen scurt, în special la adulţii în vârstă. „Din ce în ce mai mult, societatea seamănă cu un chat”, a spus dr. Elias Aboujaoude, de la Universitatea din Standford.
Jean-Philippe Lachaux, director la Centrul de cercetare în neuroştiinţe de la Lyon, a încercat să explice atracţia pe care noile tehnologii o exercită asupra creierului uman, precum şi consecinţele.
Lachaux explică faptul că nevoia compulsivă de a utiliza smartphone-ul este alimentată de un mic grup de structuri cerebrale, care formează „circuitul de recompensă” al creierului. Acest circuit joacă un rol central în motivare şi plăcere şi în fenomenele de dependenţă. Neuronii care alcătuiesc acest circuit de recompensă reacţionează din momentul în care apare la orizont posibilitatea unei recompense.
(17 ian 2012, 12:54:09