Încă de la cele mai fragede vârste, copiii trebuie învățați să consume alimente naturale, care conțin vitamine. Antioxidanții din acestea le vor veni de hac radicalilor liberi care fac atât de rău organismului, slăbind sistemul imunitar și invitând, practic, microbii, virușii, bolile să se instaleze în corp. Așa că, înainte de a le da copiilor o bomboană, gândiți-vă dacă nu ar fi mai bine să le oferiți o piersică, un kiwi sau fructe de pădure.
Iată care sunt cei mai buni antioxidanți de care corpul are nevoie și în ce alimente îi găsim, conform specialiștilor thenibble.com.
1. Beta-carotenul are un rol deosebit în prevenirea cancerului, prin anihilarea radicalilor liberi și „dizolvarea” substanțelor canceroase provenite din mediul extern. De asemenea, joacă un rol important în combaterea aterosclerozei, deoarece împiedică oxidarea lipoproteinelor de mică densitate (colesterolul LDL), reducând riscul apariției acestei boli și în consecință al producerii infarctului miocardic. De asemenea, beta-carotenul are efect antiîmbătrânire, protejează pielea împotriva radiațiilor ultraviolete și ajută la prevenirea numeroaselor boli cauzate de înaintarea în vârstă. Îl puteți găsi în: morcovi, cartofi dulci, spanac, dovlecei, caise, piersici, nectarine, mango, papaya.
2. Vitamina C este bine cunoscută pentru efectele sale: mărește rezistența vaselor sangvine, intervine în buna funcționare a țesuturilor și a diferitelor organe, are rol de reglare a glicemiei și colesterolului, de distrugere a toxinelor acumulate în organism, are acțiune antialergică, are rol de laxativ natural, mărește gradul de absorbție a fierului organic.
Le puteți administra copiilor vitamina C oferindu-le broccoli, ardei, kiwi, fructe de pădure, roșii și citrice.
3. Vitamina E este unul dintre cei mai puternici antioxidanți care ajută la dezvoltarea armonioasă a creierului. Vitamina E are efect diuretic și hipotensiv, întărește și protejează inima, limitează producerea de colesterol, ameliorează ritmul de dezvoltare a organelor genitale la pubertate, intervine în caz de tulburări de creștere la copii. O puteți găsi în stare naturală în semințe și uleiurile acestora presate la rece, în germenii de grâu, nuci, fasole și pește.
4. Acidul lipoic este un antioxidant care ajută la regenerarea vitaminelor C și E după ce au fost folosite la neutralizarea radicalilor liberi. De asemenea, are un rol important în transformarea glucozei în energie, previne hiperglicemia cronică și complicațiile asociate, cum ar fi neuropatia. Pentru a-i oferi copilului acid lipoic trebuie să-i includeți în alimentație carne roșie, cartofi, morcovi, sfeclă roșie, spanac, drojdie de bere și organe de animale.
5. Coenzima Q10 este o substanță prezentă în toate celulele organismului şi este indispensabilă desfăşurării normale a proceselor biologice şi biochimice, datorită rolului major deţinut în transportul energiei necesare celulelor.
Ca să fiţi siguri că micuţul vostru are un aport considerabil de coenzima Q10, introduceţi-i în alimentaţie sardine, macrou, ouă, ulei de soia, arahide, nuci şi seminţe.
(sfatulparintilor.ro)