Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a întrerupt campania gratuită de vaccinare antigripală din cauza unor suspiciuni legate de compoziţia serului. Medicii de familie din judeţ au fost somaţi să nu mai imunizeze populaţia până când situaţia nu se va clarifica. Interdicţia vine la scurt timp după ce ministerul de resort a informat, printr-o adresă transmisă Direcţiei de Sănătate Publică, că o parte dintre vaccinuri nu respectă standardele, existând suspiciunea că serului i-ar lipsi o proteină, care i-ar garanta eficienţa.
Vaccinarea antigripală gratuită, cu ser de la Institutul Cantacuzino, sistată pentru şapte-zece zile
Directorul adjunct medical al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a informat că măsura de sistare a vaccinării antigripale gratuite a fost luată ieri, pentru o perioadă de şapte-zece zile. Medicul a declarat: „Nu am primit foarte multe informaţii de la Ministerul Sănătăţii şi nu putem comenta până când nu avem mai multe date. Nu ni s-a spus decât să luăm măsuri de oprire a campaniei de vaccinare şi de păstrare a serului în condiţii de securitate la nivelul depozitelor”.
Dr. Cătălina Zorescu a precizat că, până în prezent, 9.400 de persoane din judeţ, majoritatea bolnavi cronici, au fost vaccinate antigripal, în cadrul campaniei gratuite de imunizare. Serul administrat pacienţilor a fost produs de Institutul Cantacuzino, iar deocamdată responsabilii DSP Suceava nu ştiu dacă sănătatea oamenilor a fost sau nu compromisă prin injectarea vaccinului.
Săptămâna trecută, medicii de familie din judeţ mai aveau circa 6.000 de doze de vaccin antigripal gratuit pe care deocamdată nu mai au voie să le folosească.
Ministerul Sănătăţii asigură persoanele care deja s-au vaccinat că „nu au nici o problemă”
În ţară, vaccinarea antigripală a fost oprită pentru şapte-zece zile pentru că 350.000 de doze pregătite pentru imunizarea din 2012 aveau concentraţia uneia din cele trei componente scăzută, produsele utilizate până acum neavând probleme, au declarat, ieri, responsabili din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS).
„La controlul lunar, respectiv cel din 6 ianuarie 2012, specialiştii Institutului Cantacuzino au constatat că şapte serii din vaccinul antigripal, adică 350.000 de fiole, aveau o concentraţie scăzută a tulpinii B. Potrivit normelor europene în vigoare, orice produs care nu respectă standardele trebuie retras de pe piaţă. Astfel că, la controlul din ianuarie, au constatat aceste suspiciuni, s-a oprit livrarea produselor, care probabil vor fi distruse. Cei aproape 500.000 de români vaccinaţi până acum nu au nici o problemă”, a precizat Amalia Canton, director general în MS.
Circa 3.000 de sceveni, depistaţi săptămânal cu afecţiuni respiratorii de sezon
Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a cerut, ieri, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Naţional de Cercetare, Dezvoltare Cantacuzino informări scrise cu privire la „conformitatea din punct de vedere al imunogenităţii vaccinului gripal sezonier”.
Într-un comunicat de presă remis ieri, MS a subliniat că, până în prezent, nu au fost semnalate cazuri care să prezinte probleme de sănătate în urma vaccinării.
În Suceava, medicii de familie raportează săptămânal circa 3.000 de persoane cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii. Până în prezent, în judeţ, a fost semnalat un singur caz de gripă.