Capacităţile cognitive ale oamenilor încep să scadă după vârsta de 45 de ani, cu mult timp înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, considerată în trecut pragul dincolo de care începe declinul cognitiv, afirmă autorii unui studiu realizat INSERM şi University College of London, informează AFP.
"Capacitatea noastră de a gândi şi de a înţelege începe să intre în declin încă de la vârsta de 45 de ani", afirmă cercetătorii de Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSERN) într-un comunicat care însoţeşte un articol despre acest studiu, publicat, vineri, în British Medical Journal (BMJ).
Teste de memorie, de vocabular, de raţionament şi de exprimare orală au fost realizate pe 5.198 de bărbaţi şi 2.192 de femei, cu vârste cuprinse în intervalul 45 - 70 de ani, în cadrul unui studiu vast - Whitehall II - de monitorizare medicală pe 10 de ani, bazat pe teste individuale.
"Rezultatele arată faptul că performanţele cognitive (cu excepţia celor pentru testele de vocabular) scad odată cu vârsta, cu atât mai repede cu cât oamenii înaintează în vârstă", afirmă savanţii de la INSERM.
Pe o durată de 10 ani, performanţele de raţionament au scăzut cu 3,6% pentru bărbaţii din grupa de vârsta 45 - 49 de ani şi cu 9,6% pentru cei din grupa de vârstă 65 - 70 de ani.
La femei, scăderea este identică (-3,6%) pentru prima grupă de vârstă şi mai puţin accentuată (-7,4%) pentru cea de-a doua grupă de vârstă.
Deşi este cunoscut deja faptul că performanţele cognitive scad cu vârsta, data la care începe acest declin a reprezentat întotdeauna un motiv de controverse între cercetători. Până de curând, autorii unor studii recente afirmau cu tărie faptul că declinul cognitiv nu poate să înceapă înainte de vârsta de 60 de ani.