Cercetătorii americani au reuşit să menţină în viaţă culturi de celule tumorale, în laborator, pe o durată de până la doi ani, această descoperire având potenţialul de a schimba radical felul în care sunt trataţi bolnavii suferind de cancer, informează AFP.
Până în prezent, oamenii de ştiinţă nu au putut niciodată să cultive celule canceroase pentru o perioadă de timp atât de îndelungată şi nici într-o manieră asemănătoare aceleia în care aceste celule se dezvoltă în corpul uman.
În general, medicii diagnostichează cancerele şi recomandă un anumit tratament, în funcţie de fragmentele de ţesut recoltate, care sunt pur şi simplu congelate sau peste care se aplică un fel de lac pentru a nu le altera.
Studiul savanţilor americani, publicat în ediţia online a revistei American Journal of Pathology, relansează astfel speranţa că într-o bună zi medicii vor fi în măsură să testeze în laborator diverse tratamente pe propriile celule ale pacienţilor lor, înainte de a reveni în spital cu un tratament care şi-a dovedit deja eficienţa.
"Aceasta ar fi cu adevărat cea mai mare descoperire din medicina personalizată", a declarat Richard Schlegel, coordonatorul departamentului de patologie de la Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center, principalul autor al studiului.
Metoda folosită pentru a menţine în viaţă pentru atât de mult timp celulele tumorale are la bază un procedeu simplu, folosit în cercetările efectuate asupra celulelor suşă embrionare.
Celulele canceroase provenind din plămâni, sân, prostată şi colon au putut fi astfel menţinute în viaţă pe o perioadă de până la doi ani, graţie acestei tehnici ce combină celulele fibroblaste - pentru menţinerea celulelor canceroase în viaţă - cu inhibitorii unui anumit tip de proteine, denumite kinaze - pentru ca acestea să se reproducă.
"Atunci când celulele canceroase şi celulele normale sunt tratate cu această combinaţie, ele revin la o stare apropiată de cea a celulelor suşă", a explicat medicul Schlegel. Aceste celule, prezente în stadiu embrionar şi în organismul adult, pot să se multiplice practic la infinit.
Dacă şi alţi cercetători vor fi în măsură să repete această tehnică - trei laboratoare din Statele Unite lucrează la ea în prezent - noua descoperire ar putea conduce la o schimbare radicală, aşteptată de mult timp, în ceea ce priveşte maniera de studiere a celulelor canceroase.
"O tumoare a unui pacient nu va fi la fel la un alt pacient, iar acesta este unul dintre motivele principale din cauza cărora astfel de teste clinice nu funcţionează", a declarat Marc Symons de la Center fo Oncology and Cell Biology din cadrul Feinstein Institute for Medical Research din Manhasset (New York).
Cancerul este maladia care provoacă cele mai multe decese pe plan mondial - circa 7,6 milioane în 2008 -, potrivit celor mai recente statistici furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).