Tratamentele contra tulburărilor de atenţie şi a hiperactivităţii nu conduc la o creştere a riscului de declanşare a crizelor cardiace, cel puţin pentru majoritatea pacienţilor care au participat la un studiu american, ale cărui rezultate au fost publicate luni, informează AFP.
Acest studiu, unul dintre cele mai importante din acest domeniu şi finanţat de Agenţia americană pentru medicamente (FDA), a fost realizat pe baza dosarelor medicale întocmite pentru 150.000 de persoane cu vârstele cuprinse în intervalul 25 - 64 de ani.
Articolul care prezintă rezultatele studiului poate fi consultat pe site-ul publicaţiei Journal of the American Medical Association (JAMA).
În trecut, cercetările întreprinse de savanţi au demonstrat faptul că psihostimulentele, precum amfetaminele, metilfenidatul sau pemonilul, pot să crească presiunea sangvină şi ritmul cardiac, însă nimeni nu a putut să demonstreze existenţa unor riscuri crescute de producere a crizelor cardiace sau a unor complicaţii grave.
Coordonatoarea studiului, Laurel Habel, o cercetătoare de la laboratorul Kaiser Permanente din statul american Carolina de Nord, a precizat însă că acesta a fost "un simplu studiu bazat pe date medicale, nu un studiu clinic veritabil".
De altfel, studiul a fost realizat pe o perioadă relativ scurtă - un an - şi nu a luat în considerare dosarele medicale ale persoanelor în vârstă de 45 de ani.
Aproximativ 1,5 milioane de americani iau psihostimulente, potrivit cifrelor oficiale furnizate de FDA, care datează din 2005. Dintre ei, doar o treime sunt adulţi.