Medicii britanici au anunţat, marţi, că au vindecat un bebeluş care suferea de o maladie gravă a ficatului graţie unei proceduri revoluţionare ce constă în injectarea de celule hepatice în abdomenul pacientului, a anunţat postul BBC, citat de AFP.
Medicii de la King's College Hospital din Londra l-au tratat pe Iyaad Syed, în vârstă de opt luni, injectându-i un grup de celule hepatice care au funcţionat ca un ficat provizoriu, în timp ce adevăratul organ al pacientului îşi revenea de pe urma distrugerilor cauzate de un virus.
Celulele injectate au transformat toxinele în proteine, jucând astfel rolul unui ficat temporar, în timp ce adevăratul organ şi-a reluat funcţiile, după două săptămâni.
Celulele au fost tratate printr-un procedeu chimic cu scopul de a nu fi distruse de sistemul imunitar al bebeluşului.
"Este pentru prima dată când acest tratament a fost folosit pentru a vindeca un copil suferind de o maladie cronică a ficatului", a declarat profesorul Anil Dhawan, de la King's College Hospital, specialist în boli hepatice.
"Credem că i-am oferit o a doua şansă la viaţă şi faptul că îl putem vedea acum, după şase luni, cu funcţiile hepatice la un nivel normal, este remarcabil", a adăugat Dhawan.
Syed ar fi trebuit în mod normal să fie plasat pe lista de aşteptare pentru un transplant de ficat, după ce organul său a început să prezinte anumite disfuncţii. "Acum credem că şi alţi pacienţi ar putea fi trataţi folosind această nouă tehnică, în loc să se bazeze doar pe posibilitatea, rară, oferită de donatorii de organe", a concluzionat acelaşi specialist.