Deşi pare puţin înfricoşător să mergi la cumpărături şi să fii nevoită să sari peste unele dintre alimentele tale preferate, precum covrigii şi supa de pui cu tăiţei, există foarte multe alimente care pot fi consumate de persoanele care suferă de boala celiacă şi intoleranţa la gluten.
Dar, deşi nu vei mai mânca produse din grâu, orz, secară şi anumite sortimente de ovăz, există foarte multe alimente pe care le poţi consuma. Şi nu îţi face griji, nu trebuie să renunţi la pâine pentru totdeauna, spune dieteticianul Tanya Zuckerbrot, potrivit www.foxnews.com.
Pentru că boala celiacă şi intoleranţa la gluten au o incidenţă ridicată (se estimează că o persoană din 100 din SUA suferă de boala celiacă şi multe nu au fost diagnosticate), tone de produse fără gluten (inclusiv pâine şi paste), restaurante care servesc produse fără gluten şi reţete de preparate fără gluten au devenit din ce în ce mai accesibile.
Oricum, este foarte important să fii un consumator informat. Multe produse la care niciodată nu te-ai fi gândit conţin gluten - precum cuburile concentrate pentru supă şi sosul de soia.
Tanya Zuckerbrot oferă şi câteva sfaturi pentru o dietă fără gluten:
Identifică locurile de unde poţi achiziţiona produse fără gluten
Ai observat vreodată că multe produse sănătoase sunt plasate într-o margine a magazinului alimentar? Aici vei găsi fructe proaspete, legume, lactate cu nivel redus de grăsime şi proteine precum carnea sau substitutele de carne. Proaspete sau congelate, legumele - şi conservele, cu excepţia acelora care conţin aditivi - nu conţin în mod natural gluten. Trebuie să ai însă grijă la legumele cu sosuri, care pot conţine gluten.
Când vine vorba despre produsele lactate - lapte, unt, margarină, cele mai multe brânzeturi, inclusiv cele tari, şi brânza de vaci - nu conţin gluten. Verifică etichetele sau întreabă producătorul dacă sunt brânzeturi procesate, amestecuri de brânzeturi sau iaurturi cu arome. Asigură-te că eviţi brânzeturile cu gumă vegetală (xantan), amidon alimentar şi conservanţi, care de cele mai multe ori conţin gluten.
Carnea care provine de la păsări de curte nu conţine de asemenea gluten, însă evită carnea de pasăre deja pregătită cu pesmet sau cu unt şi ulei, care mai trebuie doar băgată la cuptor pentru a fi gătită.
Carnea proaspătă, precum cea de vită şi de peşte, poate fi consumată, neconţinând guten. Fii atentă însă atunci când cumperi cârnaţi şi hot dog, întrucât aceste alimente pot conţine grâu. Mizează pe grăsimile naturale sănătoase, precum nucile şi uleiurile, care nu conţin gulten, cu excepţia cazului în care sunt marinate ori transformate în bomboane (spre exemplu, arahidele în ciocolată).
Identifică tipul de amidon potrivit
Există multe tipuri de amidon care în mod natural nu conţin gluten. Renunţă la produsele tradiţionale din grâu şi încearcă hrişca, mălaiul, crupele, meiul, quinoa şi orezul.
Cumpără carbohidraţi esenţiali
Poate fi costisitor şi copleşitor ca toate produsele pe care le cumperi să fie fără gluten. Achiziţionează-le însă pe cele esenţiale: o pâine fără gluten, cereale, floricele de porumb, biscuiţi fără gluten şi gustări fără gluten.
Fii atentă la informaţiile scrise mărunt pe etichete
Citeşte cu atenţie etichetele şi evită produsele precum malţul, orzul, dextrina, bomboanele, unele mezeluri congelate, sosurile, sosul de soia, legumele în sos, amestecurile de orez, chipsurile, cuburile concentrate pentru supă, dar şi unele tipuri de luciuri de buze.