Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 nov 2011 - Anul XVI, nr. 262 (4860)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Numărul cazurilor de boli tropicale în creştere, medicii recomandă prevenţie înaintea călătoriilor

Medicii infecţionisti avertizează că numărul cazurilor de boli tropicale precum malarie, febră neagră şi febra Dengue, este în creştere şi recomandă celor care intenţionează să călătorească sau să lucreze în ţări unde pot lua astfel de maladii să se informeze pentru a primi medicaţia preventivă.

"Oricine se poate îmbolnăvi de malarie, febră neagră sau febră Dengue pentru că maladiile sunt transmise prin înţepături ale unor insecte, precum muşte şi ţânţari. De altfel, la noi, numărul cazurilor de malarie s-a triplat de la un an la altul. Este bine să se ştie că înainte de a pleca într-o ţară cu astfel de maladii trebuie să se facă o consiliere medicală specializată, individualizată în funcţie de persoană, de afecţiunile fiecăruia şi de starea fiziologică, pentru a cunoaşte riscurile şi dacă este indicat să se călătorească în zona respectivă", a declarat, marţi, dr. Simin Aysel Florescu, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş".

Ultimul caz de malarie din România este cel al unui bărbat de 30 ani, care lucra de opt luni, ca electrician, în Guineea Ecuatorială, ţară unde lucrează sute de români. Acesta lucra cu alţi 90 de români la construirea unui hotel de lux pentru preşedintele Republicii Guineea Ecuatorială. În urmă cu o săptămână el s-a îmbolnăvit de malarie după ce a fost înţepat de ţânţarul anofel. Febra s-a declanşat cu febră, frisoane, dureri de cap şi stări de rău.

Anual, în România sunt înregistrate în medie 30 de cazuri de malarie.

Malaria nu este însă singura boală de import. Dinspre Asia de Sud, din ţări precum India, Pakistan, romanii pot aduce holera, iar din Japonia şi America de Sud diverse tipuri de febră hemoragică, explică medicii. De asemenea, se pot îmbolnăvi şi cei care călătoresc în ţările europene cu ieşire la Marea Mediteraneană

Anual, în medie, cinci români sunt diagnosticaţi cu leishmaniaza sau febra Neagră, o boala transmisă doar prin înţepătura unei insecte de nisip.

Medicii susţin că oamenii ar trebui informaţi despre aceste riscuri şi de agenţiile de turism care, de multe ori, ocolesc o astfel de informaţie.

 

Recomandări de la specialist

Directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" sfătuieşte oamenii care călătoresc ca, imediat ce îşi aleg destinaţia, să-şi programeze o întâlnire cu un medic infecţionist, întrucât sunt cazuri când se impune un anumit tratament înainte de plecare.

Alerte medicale au fost date de autorităţile sanitare europene şi pentru alte destinatii exotice. Astfel, turiştii care merg în Maldive şi Bahamas s-ar putea îmbolnăvi de febra Dengue, o boală infecţioasă produsă de un virus care se transmite la om prin muşcătura unui ţânţar infectat din specia Aedes.

''Anul acesta a fost o incidenţă ceva mai mare, în Caraibe, de febră Dengue - o febră hemoragică transmisă de un ţânţar. Asistăm la o diversificare a spectrului bolilor apărute ca urmare a turismului. Un exemplu este Schistosomiaza, am avut un caz venit din Namibia, la un voluntar civil. Din India vin cazuri cu diferite tipuri de febre hemoragice, forme mai uşoare, dar şi cazuri de malarie, am avut un caz săptămâna trecută la un muncitor indian care a venit să lucreze la noi", a mai spus dr. Florescu.
O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor care merg în astfel de zone şi bolilor de acest tip, care au o agresivitate mai mare.

"Întotdeauna trebuie făcută o analiză a factorilor de risc în funcţie de zonă şi de caracteristicile individuale", a spus Florescu, adăugând că sunt multe afecţiuni care nu se pot preveni prin vaccinare, cum este cazul febrei Dengue.

Dr. Simin Aysel Florescu a vorbit despre medicina călătoriei ieri, la conferinţa dedicată bolilor tropicale şi medicinei călătoriei, la care participă personalităţi internaţionale şi din România.

Conferinţa îşi propune să evidenţieze această sub-specialitate, medicina călătoriei, având în vedere că în această perioadă se călătoreşte foarte mult. Medicul a subliniat că patologia este în creştere şi cazurile acestea ar putea deveni autohtone.

Un alt scop al conferinţei îl constituie familiarizarea lumii medicale cu acestă patologie, având în vedere că până acum medicii nu se gândeau la aceste boli, fiind foarte rare.

"Familiarizarea trebuie făcută în special pentru medicii de familie, internişti, epidemiologi. Cele mai frecvente afecţiuni de import sunt malaria, Leishmaniaza viscerală, afecţiunile digestive, enterocolite de diferite cauze, înţepăturile de insecte veninoase din anumite zone ale globului, alte infecţii parazitare, dar şi febra hemoragică, boală care începe să devină mai frecventă. Printre temele abordate sunt: malaria - istoric şi perspective, Leishmaniaza viscerală în context european, febre hemoragice emergente, boala diareică asociată călătoriei, diagnosticul parazitologic al bolilor tropicale, profilaxia în medicina călătoriei şi tulburări produse de căldură", spun medicii.

Prof. dr. Emanoil Ceauşu a spus că, în ultimii ani în Spitalul ''Dr. V. Babeş'' s-a prezentat un număr tot mai mare de pacienţi cu patologie tropicală, număr care este foarte probabil ca pe viitor să crească în relaţie cu schimbările climaterice şi creşterea numărului de persoane care călătoresc.

"Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale 'Dr. V. Babeş' din Bucureşti tratează acest tip de maladii din 1978.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul cazurilor de boli tropicale în creştere, medicii recomandă prevenţie înaintea călătoriilor.
 Vizualizări articol: 652 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Numărul cazurilor de boli tropicale în creştere, medicii recomandă prevenţie înaintea călătoriilor4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei